Poliser ska bli synligare med keps

7 oktober 2009, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Civilklädda poliser ska få särskilda kepsar för att lättare kunna identifiera sig. Orsaken är att civila poliser har varit nära att skjuta mot varandra eftersom de inte har hunnit sätta på sig västarna. En keps går snabbare att sätta på sig än de nuvarande västarna.Civilklädda poliser ska få särskilda kepsar för att lättare kunna identifiera sig. Orsaken är att civila poliser har varit nära att skjuta mot varandra eftersom de inte har hunnit sätta på sig västarna. En keps går snabbare att sätta på sig än de nuvarande västarna.

Det var efter mordet på en polis i Nyköping som tanken väcktes. I den efterföljande jakten på gärningsmannen inträffade en incident då en polisman inte visste om det var gärningsmannen eller en civilklädd kollega som kom runt hörnet med draget vapen. Och det finns flera exempel på liknande händelser. I sådana situationer finns det en uppenbar risk att en polis skjuter mot en annan polis.

– Det sägs att vi ska använda västen, men i vissa situationer hinner man inte krångla på sig den. Så det finns skäl att kunna använda något annat, som en keps, för att kunna identifiera varandra, säger Per Engström som är sektionschef på brottsförebyggande enheten på Polisavdelningen på RPS.

Idag är tanken att de civila poliserna ska sätta på sig den gula identifieringsvästen när det hettar till, för att både kollegor och allmänhet ska veta vilka som är poliser. Men ofta räcker tiden inte till för att sätta på västen, till exempel när polismannen ska ta sig ut ur bilen eller när man på andra sätt behöver jobba med överraskningsmoment. Västen fungerar bra när man vill synas, men är svår att dölja i det skede när man inte vill väcka uppmärksamhet.

Frågan har bland annat diskuterats i det så kallade metod och utvecklingsrådet (MUR) på RPS och var på tapeten redan i våras. Men enligt Per Engström på Polisavdelningen har den dåliga ekonomin inom Polisen hittills satt käppar i hjulet.

– Det pågår ett arbete med att ta fram en keps. Jag hade hoppats det skulle vara klart under hösten, men nu kan det sätta igång först efter nyår. Då ska det tas fram en prototyp som sedan ska utvärderas.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst