Poliser testar HIV-vaccin

7 oktober 2009, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Ett svenskt HIV-vaccin har testats på 60 frivilliga poliser i Tanzania. Studien avslutades nyligen och resultatet presenteras på en internationell konferens i Paris 18-21 oktober.Ett svenskt HIV-vaccin har testats på 60 frivilliga poliser i Tanzania. Studien avslutades nyligen och resultatet presenteras på en internationell konferens i Paris 18-21 oktober.

Ben Friday och Dafroza Kibiriti hör till en utvald skara unga poliser i Dar Es Salaam. De senaste två åren har de varit volontärer i jakten på världens första HIV-vaccin. Det har hunnit bli 25 besök på forskningsmottagningen vid stadens universitetssjukhus innan studien avslutades härom veckan. Varje gång har de fått ledigt från jobbet för att ge blodprov och svara på närgångna frågor om sexvanor och hälsostatus. Vid några tillfällen har de fått en liten mängd vätska inskjuten i huden på överarmen med något som liknar en häftpistol, en så kallad bioject som drivs av kolsyra.

– Det pyser till när vaccinatören trycker av men det känns knappast alls, säger Ben som nu har fått sin sista dos.

Över tusen poliser tillfrågades om de ville vara med i projektet och 400 svarade ja. Nästa fråga var om de ville delta i en utbildning om HIV/AIDS och då var det 300 som fortfarande ville hänga med. Av dem var sedan 160 beredda att ställa upp som försökspersoner i studien.

– En del ångrade sig, andra fick inte för sina släktingar och några visade sig vara sjuka. Till sist var vi 60 stycken som kunde vara med, säger Ben.

Innan resultaten från studien presenteras på den internationella HIV-vaccinkonferensen i Paris 18 – 21 oktober får forskarna inte avslöja hur effektiv deras kandidat visat sig vara.

–  Jag kan säga så mycket som att det ser positivt ut. Men även om det inte hade gått så bra för våran vaccinkandidat så har vi åstadkommit väldigt mycket med det här projektet. Jag är övertygad om att vi bidragit till att minska smittspridningen bara genom att höja kunskapsnivån hos poliskåren, säger professor Eric Sandström som är koordinator för det svensk/tanzaniska forskningssamarbetet.

När vaccinprojektet inleddes 2005 låg andelen HIV-smittade i Tanzanias poliskår på samma nivå som i normalbefolkningen, 13, 8 procent. Samtidigt som snittet i landet har sjunkit till ungefär 7 procent har andelen poliser med HIV sjunkit till 4,8.

– Den främsta anledningen till att vi valt att engagera just poliser är att de tillhör en stabil befolkningsgrupp som går att följa under en längre tid. De har också en utbildning som gör att de är mottagliga för information, säger Muhammad Bakari som är chef för forskningsmottagningen vid Muhimbili universitetssjukhus där vaccinstudien görs.

Medan försöket pågått har alla polisstationer i Dar Es Salaam fått besök av informatörer som har lett workshops med personalen.

– Projektet är också väl förankrat i landets högsta polisledning och på inrikesdepartementet, säger Muhammad Bakari.

Tack vare vaccinprojektet har de flesta polisstationer infört regerbundna tester för HIV, gonorré och syfilis. Poliser som visar sig vara smittade har bättre tillgång till sjukvård än allmänheten, i alla fall om de tjänstgör i Dar Es Salaam. Alldeles intill polishögkvarteret ligger nämligen ett närsjukhus som i första hand är till för dem och deras familjer.

På polissjukhuset kan de gå på kontroller och hämta sina mediciner. De kan också få behandling för en del HIV-relaterade sjukdomar. _ Idag finns det en helt annan öppenhet bland kollegerna när det gäller HIV. Då är det heller inte lika svårt att vara hiv-positiv, säger Dabroza.

Gunilla Eldh

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst