Annons
Annons

Speciallistor väcker ilska i Uppsala

2 november 2009, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Poliserna i Uppsala är slutkörda. Arbetsbelastningen ökar och sparandet går för lång tycker fackliga företrädare. Korrekt avtalstolkning, anser arbetsgivarenPoliserna i Uppsala är slutkörda. Arbetsbelastningen ökar och sparandet går för lång tycker fackliga företrädare. Korrekt avtalstolkning, anser arbetsgivaren

I Uppsala används speciallistor när något oförutsett inträffar. Istället för att förskjuta arbetstiden eller besluta om övertid görs nya listor.

Anna Ramsten, ordförande för Polisförbundet i Uppsala, tycker att situationen börjar bli ohållbar. Hon berättar om slutkörd personal som vänder sig till henne för att få hjälp.

– De känner sig utnyttjade och är rejält förbannade. Arbetstiden flyttas varje vecka, men de får ingen ersättningen.

Går runt avtalet

Situationen ställdes på sin spets i samband med kravallerna och bildbränderna i stadsdelen Gottsunda. Myndigheten beslutade om resursgrupper för att lösa den akuta krisen. Ingenting konstigt med det enligt Anna Ramsten. Problemet är när det har gått tre veckor och arbetet med resursgrupper fortsätter – med nya speciallistor men samma poliser.

– Jag ser det som att man går runt avtalet och regeln om att en speciallista bara får gälla i fyra veckor. Sparandet har gått för långt, säger Anna Ramsten.

Kommissarie Lena Thelin är chef för den operativa planeringen i Uppsala. Hon håller med om att det i högsta grad rör sig om att spara pengar. Enligt ATA/polis-avtalet ska polismyndigheterna ha en god hushållning med sina resurser.

 – I Uppsala har vi dessutom en egen policy. Om ATA/polis medger flera lösningar ska den billigaste alltid tillämpas, säger hon.

 Motstånd mot periodplanering

Enligt Lena Thelin är dessutom Uppsala en av få myndigheter som framförallt har fasta tjänstgöringslistor istället för periodplanering.

– Det finns ett kompakt motstånd mot periodplanering och det är synd, säger Lena Thelin.

Hon beskriver en situation då speciallistor i vissa fall är en nödvändighet. Till exempel kan en polis som ska vittna eller gå en utbildning på dagen av naturliga skäl inte arbeta också nattetid – även om det står på den ordinarie listan. För att lösa detta görs en speciallista. Lena Thelin understryker att alla speciallistor förhandlas med facket.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst