Annons
Annons

Skärpta rutiner ska göra Rakel säkrare

20 januari 2010, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Skyddsombudens anmälan om brister i Rakelsystemet hos Stockholmspolisen har gett effekt. Nu har myndighetsledningen tagit tag i frågan och skärper rutinerna.Skyddsombudens anmälan om brister i Rakelsystemet hos Stockholmspolisen har gett effekt. Nu har myndighetsledningen tagit tag i frågan och skärper rutinerna.

Det är bland annat brister i larmfunktionen i Rakelsystemet som har varit, och till viss del fortfarande är, ett problem för poliserna i Stockholm. Situationen blev i höstas så allvarlig att skyddsombuden kontaktade Arbetsmiljöverket och krävde åtgärder från polismyndigheten.

Skyddsombuden och arbetsgivaren har nu diskuterat åtgärder. Till exempel ska alla Rakelanvändare i yttre tjänst få repetitionsutbildning under våren. Dessutom förs diskussioner om att införa någon form av kontinuerliga kunskapsprov och fortbildning i systemet, liknande de prov alla poliser måste göra för att få ha sitt tjänstevapen. Ett annat område som ska förbättras är ansvarsfrågan.

– Det ska bli tydligare krav på att cheferna verkligen tar sitt ansvar för att åtgärda de problem med Rakel som rapporteras in i distrikten. Det har tagits fram särskilda rutiner för det, säger Charlotte Nichols, huvudskyddsombud hos Stockholmspolisen.

Arbetsmiljöverket tyckte i höstas även att det var angeläget att förbättra testerna av larmfunktionen. Detta ska det nu skapats rutiner för. Dessutom har polismyndigheten och skyddsombuden kontinuerliga möten för att säkerställa att inget faller mellan stolarna.

– Det kommer fortfarande in rapporter om problem med Rakel. Det har absolut inte försvunnit, men jag tycker att jag kan skönja en liten minskning, säger Charlotte Nichols.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst