Annons
Annons

Stor skepsis mot nakenskanning

19 januari 2010, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

’- Nya säkerhetskontroller på flygplatser invaggar resenärerna i trygghet. Men är knappast effektiva i kampen mot terrorismen. Det säger kriminologer i Frankrike, ett av de länder som nu ska testa nakenskanning för att försöka höja säkerheten.– Nya säkerhetskontroller på flygplatser invaggar resenärerna i trygghet. Men är knappast effektiva i kampen mot terrorismen. Det säger kriminologer i Frankrike, ett av de länder som nu ska testa nakenskanning för att försöka höja säkerheten.

Säkerhetskontrollerna på en rad europeiska flygplatser skärps efter annandagens attentatsförsök på planet mellan Amsterdam och Detroit. I Sverige har regeringen hittills varit skeptisk till att inrätta nakenskanning, och frågan diskuteras just nu på EU-nivå. Men flera länder, som Nederländerna och Storbritannien har meddelat att de vill använda metoden framförallt för resenärer till USA.

I Frankrike ska tekniken snart testas på Parisflygplatsen Roissy-Charles de Gaulle.

Men ämnet väcker debatt. Medborgarrättsorganisationer anser att nakenskanning är ett alltför stort intrång i den personliga integriteten. Kostnaden är en annan kritisk faktor. Priset på en apparat ligger på mellan en och en och en halv miljon kronor. I Frankrike diskuterar man också om det verkligen är lagenligt att ge privatanställd vaktpersonal befogenheter som i andra fall är reserverade för poliser och tullare.

Dessutom ifrågasätts effektiviteten. Förespråkarna hävdar att den 23-årige nigerianen aldrig hade kunnat sätta sig på planet i Amsterdam om han hade tvingats gå igenom en skanner. Men flera franska kriminologer säger att det idag finns en övertro på tekniska apparater.

– Ja, det handlar om teknoligisk fetischism. Nya maskiner lugnar den allmänna opinionen, men är knappast ett effektivt sätt att bekämpa terrorismen. Det finns inga bevis för att nakenskanning hade stoppat det senaste försöket, säger Alain Bauer, som arbetar med säkerhetsfrågor, undervisar i kriminologi vid högskolor i flera länder och har varit rådgivare åt den franska regeringen.

En av hans kollegor, Xavier Raufer, säger dessutom att terroristhotet mot västeuropeiska länder idag är överdrivet jämfört med andra former av kriminalitet.

– Det finns tydliga tecken på att rörelser som Al Qaida håller på att försvagas. Men terrorismen är synlig och engagerar därför både politiker och medier. Attentat ska givetvis bekämpas, men man borde lägga ner mer energi på att motarbeta annan organiserad brottslighet, som är ett betydligt större hot mot våra samhällen, säger han.

Enligt Alain Bauer är den enda bevisligt dugliga metoden att bekämpa terrorism att arbeta med information.

– Mänsklig underrättelseverksamhet, där man kan ta hjälp av teknik, är det mest effektiva sättet. Inte tvärtom.

Anna Trenning-Himmelsbach

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst