Annons
Annons

Bipolär sjukdom ökar inte risken för våldsbrott

10 oktober 2010, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Bipolär eller manodepressiv sjukdom ökar inte risken att begå våldsbrott. Det visar en ny studie från Karolinska institutet.Bipolär eller manodepressiv sjukdom ökar inte risken att begå våldsbrott. Det visar en ny studie från Karolinska institutet.

Överrepresentationen i våldsbrott av personer med bipolär sjukdom förklaras i stället nästan helt av samtidigt missbruk.

– I en tidigare studie visade vi att personer med schizofreni var obetydligt mer våldsamma än människor i allmänhet, under förutsättning att inget missbruk förekom. Nu finner vi alltså att inte heller personer med bipolär sjukdom utan missbruk är mer våldsamma än personer utan denna störning, säger professor Niklas Långström, chef för Centrum för Våldsprevention och en av forskarna bakom studien.

Långström hoppas att resultaten bidrar till ett sunt ifrågasättande av förenklade förklaringar till hur våldsbrott uppkommer. Han menar att ytliga analyser av våldsbrottslighetens orsaker riskerar att leda till kostsamma, overksamma eller kontraproduktiva insatser.

– Rädsla och stigmatisering av psykiskt sjuka i media och samhället i övrigt är oroande, då utanförskapet späds på och minskar människors benägenhet att söka behövlig vård.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst