Annons
Annons

Polismördare kan förlora
franskt medborgarskap

8 november 2010, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Polismördare som är födda i utlandet kan snart förlora sitt franska medborgarskap, om det blir som presidenten Nicolas Sarkozy vill. Tidigare har det bara varit terrorister som kan straffas på det här sättet. Men i framtiden ska också utlandsfödda personer bli av med sitt medborgarskap om de har dödat en polis.Polismördare som är födda i utlandet kan snart förlora sitt franska medborgarskap, om det blir som presidenten Nicolas Sarkozy vill. Tidigare har det bara varit terrorister som kan straffas på det här sättet. Men i framtiden ska också utlandsfödda personer bli av med sitt medborgarskap om de har dödat en polis.

Idén har mötts av kraftig kritik, bland annat från människorättsorganisationer. De hävdar att den strider mot grundlagen, eftersom det betyder att alla franska medborgare inte är lika inför lagen.

Även inom delar av poliskåren är man skeptisk.

– En person som dödar en polis riskerar redan att få livstids fängelse. Vetskapen om att man kan förlora sitt medborgarskap förhindrar knappast nya brott, säger Yannick Danio i det största polisfacket Unité SGP Police.

Danio säger att detta är ett i raden av flera hårda utspel från statsmakternas sida, som bara riskerar att försvåra polisens arbete ute på fältet.

Nationalförsamlingen röstade nyligen för lagändringen. Den måste också godkännas av senaten innan den blir giltig.

Anna Trenning-Himmelsbach

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst