Annons
Annons

Studenter missnöjda med uniformen

24 november 2010, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Polisernas uniform är inte anpassad efter den kvinnliga kroppen. Jackan är för smal över höfterna, för bylsig vid axlarna och otymplig att jobba i, tycker kvinnliga polisstudenter.Polisernas uniform är inte anpassad efter den kvinnliga kroppen. Jackan är för smal över höfterna, för bylsig vid axlarna och otymplig att jobba i, tycker kvinnliga polisstudenter.

Det är polisstudenten Ellen Kimblad som i sitt examensarbete har undersökt vad de kvinnliga polisstudenterna tycker om uniformen. Hon har också tagit fram skisser för att visa hur en förändrad uniform skulle kunna se ut. Det är framförallt jackan som upplevs som ett problem. Sex av tio är missnöjda eller ganska missnöjda med passformen på den.
– Många måste välja en större storlek för att den är för tajt över höfterna. Men då blir den gigantisk vid axlarna och man blir orörlig och otymplig, säger Ellen Kimblad.

Uniformsjackan, som funnits i sin nuvarande form sedan 2004, utvecklades ursprungligen för piketpoliser och hundförare. Den är anpassad efter den manliga kroppen. Ellen Kimblad menar att det här både är ett arbetsmiljöproblem och en jämställdhetsfråga.
– Vi måste kunna röra oss ordentligt när vi är ute och jobbar, för att kunna ingripa snabbt och säkert. Om kläderna blir ett hinder kan det utgöra en fara både för oss själva och för allmänheten. Dessutom strävar polisen efter jämställdhet, men vi har inte ens arbetskläder som är gjorda för oss.

Behovet av en förbättring av uniformen är en fråga som har diskuterats under en längre tid. I början av nästa år ska arbetet med att förändra uniformen påbörjas.
– Det här är ett stort problem och det är sorgligt att det går så långsamt. Nu förutsätter jag att det kommer att finnas poliser – de som ska använda uniformen – med i arbetet, säger Anna Nellberg som är nationellt huvudskyddsombud och ledamot i Polisförbundets styrelse.

Den som är ansvarig för uniformsöversynen är Per Engström, sektionschef på polisavdelningen på Rikspolisstyrelsen. Han säger att det är självklart att poliser ute i verksamheten kommer att delta i arbetet. Att det är ett tidsödande arbete är inget han sticker under stol med:
– Det kommer att ta minst två år tills vi har en förbättrad uniform. Det är viktigt att det görs en ordentlig kartläggning av vad som behövs, att vi hämtar in synpunkter från alla verksamheter och från hela landet.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst