Annons
Annons

Brev till kritiker prövas av JK

16 mars 2011, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Får inte fackliga företrädare kritisera polismyndigheten i medierna? Det undrar Thomas Agnevik, ordförande för Polisförbundet i Östergötland, efter att ha fått kritik för uttalanden han gjort. Nu ska Justitiekanslern, JK, pröva saken.Får inte fackliga företrädare kritisera polismyndigheten i medierna? Det undrar Thomas Agnevik, ordförande för Polisförbundet i Östergötland, efter att ha fått kritik för uttalanden han gjort. Nu ska Justitiekanslern, JK, pröva saken.

Thomas Agnevik har flera gånger påtalat att polismyndigheten kör med för tungt lastade bilar, men upplever att han inte fått någon respons från ledningen. När han blev kontaktad av medier som fått kännedom om saken svarade han öppet. Han skrev också till rikspolischefen för att ge sin syn på att polisen bryter mot lagen och att ledningen inte vill diskutera detta. Strax därefter fick han brev från en polismästare som fått rikspolischefens uppdrag att svara. Där stod bland annat att Agnevik riskerar skada både ”sin personliga relation till arbetsgivaren” och ”polisväsendet i stort” genom sitt agerande.
– Jag upplever att man försöker tysta oss som tar upp svåra frågor. Vi har ett samverkansavtal som säger att personalens kompetens ska tas till vara. Men hur ska det gå till om man inte får säga vad man tycker?

För att ta reda på om formuleringarna i brevet är förenliga med lagstiftningen har Agnevik gjort en anmälan till JK.
– Men det viktigaste är att få igång en debatt. Vi måste ha ett öppet klimat.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst