Annons
Annons

Gränspolisen orolig för ensamarbete på Skavsta

9 mars 2011, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Säkerheten på Skavsta flygplats kan bli sämre på grund av en omorganisation som ska spara tio miljoner. Ett förslag som diskuteras är ensamarbete, men facket protesterar.Säkerheten på Skavsta flygplats kan bli sämre på grund av en omorganisation som ska spara tio miljoner. Ett förslag som diskuteras är ensamarbete, men facket protesterar.

AKTUELLT. Polisarbetet på Skavsta organiseras om. Enligt kritiker rör det sig om nedskärningar förklädda till effektivisering. Framförallt är det risken för enkelbemanning på vardagsförmiddagarna som oroar.
– Det motsätter vi oss bestämt. I ljuset av att RPS understryker att det inte är bra, vore det konstigt om sådant införs på en stor flygplats, säger Martin Ulvenhag, vice ordförande för Polisförbundet i Södermanland.
Han tillägger:
– Det räcker med att det inträffar bråk i ankomsthallen så blir det problem om det bara är en polis är på plats.

Polisförbundets ombudsman, Hans Olsson, delar åsikten. Han hänvisar till arbetsmiljölagen och Arbetsmiljöverkets riktlinjer.
– Finns det minsta risk för till exempel våld så ska ensamarbete inte förekomma, säger han.

Skavstas utrikestrafik är tredje störst i Sverige och nästan i nivå med den på Landvetter. För närvarande arbetar gränspoliserna både landside, före säkerhetskontrollerna, med allmänpolisiära uppgifter och airside – efter säkerhetskontrollerna – till exempel med att stödja den civila personalen. I framtiden kan det bli så att polisen bara kommer att arbeta airside.

Ett uttalat mål med omorganisationen är att på sikt spara sammanlagt tio miljoner – utan neddragningar. Flera poliser som Polistidningen har talat med tycker inte att den verklighetsbeskrivningen stämmer. De berättar bland annat om att kollegor som går i pension inte ersätts, liksom poliser på växeltjänst.

Men Martin Ulvenhag är nöjd med hur ledningen hittills har skött dialogen med anställda och fack.
– Det tycker jag att de har gjort bra, samverkan har fungerat fint och personalen har involverats. Nu hoppas jag att det fortsätter så tills processen är avslutad, säger han.

”Inga beslut är tagna”


Kommissarie Lasse Wennholm, tillförordnad gränspolischef på Skavsta, anser att kritiken mot enkelbemanning kommer för tidigt.

AKTUELLT. – Diskussion förs om enkelbemanning men inga beslut är tagna. Detta sker givetvis i samarbete med fack och huvudskyddsombud, säger han.
Wennholm betonar att Skavsta är en arbetsplats som genomgår en förändringsprocess. Hans förhoppning är att de anställda som är oroade kommer att ha en annan inställning då förändringen genomförts.
– Tanken är att poliserna ska bli specialister på utlänningsärenden, det vill säga sådant som gränskontroll och verkställighet av avvisningar av förvarstagna utlänningar. De ska inte behöva syssla med allmänpolisiära uppgifter, som i framtiden kommer att hanteras av Nyköpingspoliser och ordningsvakter, säger Lasse Wennholm. 

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst