Annons
Annons

Haparanda och Kalix i dragkamp

7 mars 2011, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Poliserna i Haparanda är kritiska till Norrbottenspolisens nya organisation. Sedan i december är orten utan egen bemanning på helgnätter och närmaste patrull finns i Kalix, fem mil bort.Poliserna i Haparanda är kritiska till Norrbottenspolisens nya organisation. Sedan i december är orten utan egen bemanning på helgnätter och närmaste patrull finns i Kalix, fem mil bort.

– Vi reagerar över att cheferna framställer nyrekryteringen av poliser i östra Norrbotten som en satsning för hela området. I realiteten har det blivit en minskning med två tjänster i Haparanda och helgbemanningen är sämre än tidigare, säger Ola Backe, lokal fackrepresentant i Haparanda.
Det är fem mil mellan Haparanda och Kalix, de två största orterna i östra Norrbotten. Efter att den nya organisationen infördes i december blev Kalix huvudort i polisområdet med dygnet runt-bemanning av poliser.
– Just fördelningen mellan Haparanda och Kalix har det blivit en del diskussioner om. Vi ska jobba så här fram till våren i alla fall och därefter göra en utvärdering, säger områdeschefen Lars Öberg.

En annan del i Haparandapolisens kritik är att hänsyn inte tagits till gränsproblematiken. Många ärenden kompliceras av att både svensk- och finsktalande personer ingår i utredningen.
Polisen i Haparanda har lång erfarenhet av kontakter med finländska myndigheter och befarar nu att arbetsbelastningen blir ännu tyngre för befintlig personal. Att lokal polis inte finns på plats kan även leda till att anmälningsbenägenheten minskar, tror Ola Backe.

Polisförbundets ordförande i Norrbotten , Björn Lundberg, menar att konflikten i östra Norrbotten går att se från två håll:
– Vi har inte lyckats få fram budskapet om att vi faktiskt är en myndighet. Men det är också så att lokala chefer agerat lite väl snabbt med personalförflyttningar utifrån den översyn som gjorts.

Fredrik Mårtensson

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst