Annons
Annons

Hundar sniffar knark i skolan

21 mars 2011, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Efter att i flera år ha övat sök med hund i skolor, går nu Jämtlandspolisen över till att erbjuda skolor regelrätta narkotikasök.
– Det var ju lite hyckleri att träna just där, nu kan vi arbeta mer i brottsförebyggande syfte, säger länshundbefälet Jörgen Modin.Efter att i flera år ha övat sök med hund i skolor, går nu Jämtlandspolisen över till att erbjuda skolor regelrätta narkotikasök.
– Det var ju lite hyckleri att träna just där, nu kan vi arbeta mer i brottsförebyggande syfte, säger länshundbefälet Jörgen Modin.

Söken ska planeras i samarbete med rektorerna och inledningsvis har ett tiotal skolor nappat. Röster i media har höjts om att elevernas integritet kränks av verksamheten. Men Jörgen Modin påpekar att det handlar om trygghet. Att barn och ungdomar inte ska behöva möta narkotika i sin dagliga miljö.

Om en hund markerar att det finns något i exempelvis ett skåp, kommer polisen inte öppna det direkt. Istället kommer de att begära en order om husrannsakan, trots att skolan har huvudnyckel och rätt att öppna alla skåp.

– Vi vill inte tassa i någon gråzon.

Nu har flera polismyndigheter hört av sig med frågor inför att eventuellt starta liknande verksamheter. En vanlig fråga han får är om det verkligen är tillåtet att söka igenom skolor utan skälig misstanke om att det finns narkotika där.

– Det kan hända att vi blir anmälda för detta och prövade, men vår jurist säger att detta är solklart och tillåtet. Jag tror att vår lilla åtgärd kan ge stora effekter för ungdomarna.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst