Annons
Annons

Polismördare får behålla medborgarskap

14 mars 2011, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Polismördare i Frankrike kommer att få behålla sitt medborgarskap. I alla fall tills vidare.Polismördare i Frankrike kommer att få behålla sitt medborgarskap. I alla fall tills vidare.

Det var förra sommaren som president Nicolas Sarkozy sa att utlandsfödda personer, som i framtiden dömdes för polismord, skulle förlora sitt franska medborgarskap. Utspelet gjordes efter våldsamheter och skarpa skott mot poliser i utsatta kvarter i Grenoble. Parlamentet har redan röstat för förslaget. Trots detta drog regeringen tillbaka lagändringen i sista minuten.

Den politiska oppositionen, men också delar av högern, har kritiserat idén. Motståndarna hävdar att den strider mot grundlagen, eftersom alla medborgare ska vara lika inför lagen. Även delar av poliskåren har ifrågasatt nyttan med att på det här sättet skärpa straffet för personer som dödar poliser. Redan i dag riskerar de livstids fängelse.

Men regeringen förklarar sitt lappkast med att lagändringen behöver bearbetas mer, och lovar att återkomma med idén vid ett senare tillfälle. Idag är det bara terrorister som kan förlora sin nationalitet.

Anna Trenning-Himmelsbach

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst