Annons

Annons

Militär list
mot bränder

22 maj 2011, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Psykologi och metoder som lånats från militären är Helsingborgspolisens nya verktyg mot anlagda bränder. Under en försöksperiod har antalet bränder nästan halverats.
– Vi är mycket nöjda och hoppas att andra följer efter, säger insatsledaren Jonas Berg.Psykologi och metoder som lånats från militären är Helsingborgspolisens nya verktyg mot anlagda bränder. Under en försöksperiod har antalet bränder nästan halverats.
– Vi är mycket nöjda och hoppas att andra följer efter, säger insatsledaren Jonas Berg.

I Helsingborgs förorter har problem med anlagda bränder återkommit under lång tid. Hösten 2010 testades ett nytt koncept – taktiska informationsinsatser – för första gången. Målet är att påverka kriminellas beteende genom att agera med hjälp av psykologiskt raffinerade tekniker som används av militära styrkor. I år har polisen fortsatt att utveckla metoden som bland annat innebär samarbete med Polisflyget.
– Helikoptern har väckt uppmärksamhet men är bara en liten del av vad vi gör, säger Jonas Berg, insatsledare och den som har utvecklat taktiken.

Jämfört med det första kvartalet 2010 har den sammanlagda brottsligheten i testområdet sjunkit med 45 procent. Bränderna har minskat än mer. Jonas Berg är nöjd med resultatet, men tror att det kan bli ännu bättre i framtiden.
Han berättar att han fick idén efter att ha läst ett reportage i Polistidningen om situationen i Göteborg. Där har polisen konstaterat att det ofta är ett fåtal tungt kriminella som ger order om att bränder ska anläggas. I Helsingborg råder likartade omständigheter.
– Lyckas vi påverka rätt personer kan ett helt förlopp ändra karaktär, säger Jonas Berg.

Grundtanken är att det går att uppnå bra resultat med små medel. Ett exempel kan vara att polisen vet att en person, kanske en mamma eller pappa, har stort inflytande över sonen som är en tongivande kriminell.
– Då kan det vara en god idé att vända sig till föräldrarna och påverka sonen via dem. Det kan också röra sig om en imam eller annan ledare som kan nå en stor grupp unga män, säger Jonas Berg.

En annan del av konceptet går ut på att öka den upplevda upptäcktsrisken. Överflygningar med helikopter är en del av detta. Det yttersta målet är att förövarna frivilligt ska avstå från brott och eventuellt hjälpa polisen med faktauppgifter om andra kriminella.
– En stor fördel är att kostnaden är låg i förhållande till resultatet och det borde glädja rikspolischefen. Poliserna som arbetar så här finns ju redan på plats, säger Jonas Berg.


FAKTA:  TI/PsyOps

? Taktiska informationsinsatser (TI) är Helsingborgspolisens version av militära psykologiska operationer (PsyOps)

? Syftet är att påverka beteendet hos en eller flera målgrupper.

? Polisen når målgrupperna genom möten, samtal, media, sociala medier och vanliga polisingripanden.

? Sedan våren 2011 finns ett PsyOps förfogar Försvarsmakten över PsyOps-förband..

? Kunskaper om kommunikations- och medievetenskap, psykologi och marknadsföring är ofta användbara.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst