Annons
Annons

David Ratzinger
skadades av klottervätska

2 september 2011, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Klottraren sade att pennan var fylld med vatten. Ett sår på närpolisen David Ratzingers hand vittnade i månader om att innehållet var något helt annat.

Klottraren sade att pennan var fylld med vatten. Ett sår på närpolisen David Ratzingers hand vittnade i månader om att innehållet var något helt annat.

I februari, när händelsen med klottraren inträffade hade David Ratzinger aldrig hört talas om fluorvätesyra. Nu är han desto mer påläst, berättar han när vi träffas på närpolisstationen vid Brommaplan i nordvästra Stockholm. Fortfarande är han inte helt säker på vad den påfyllningsbara klotterpennan innehöll.

– Klottraren sade att det var vatten, som han använde för att skriva sin tagg i dammet med. Jag luktade på den och konstaterade att det luktade fränt, säger David Ratzinger.

Han stoppade pennan i bröstfickan och fokuserade på den fortsatta hanteringen av klottraren och hans kompisar.

David Ratzinger hade handskar på sig, men någonstans i hanteringen av pennan fick han ändå lite av vätskan på högerhanden. Han tvättade av sig, utan att fundera så mycket mer på detta. Han såg sedan att huden hade blivit vit – då tvättade han sig ännu noggrannare. Dagen efter hade det vita blivit svart och det stack lite. Förändringen försvann med tiden, men ersattes av ett sår som inte riktigt ville läka ut.

I våras hörde David Ratzinger talas om att Jönköpingspolisen tidigare hade stött på misstänkt fluorvätesyra och hur lömsk den är. Då gick det upp för honom vad han kunde ha råkat ut för. Han såg därför till att ta hand om pennan, så att ingen annan skulle drabbas av innehållet. Det hela slutade med att ett av rummen på närpolisstationen spärrades av i väntan på att bombenheten skulle hämta den misstänkta fluorvätesyran. Det hade då gått ett par månader sedan pennan tagits från klottraren. Då insåg man också behovet av att läkarundersöka David Ratzinger.
– Det var en ganska konstig känsla. Jag satt här och åt lunch när de kom in och sa att jag skulle åka in akut, berättar han.

Det var förstås svårt att förstå att den lilla mängden vätska faktiskt successivt kunde ha påverkat hans inre organ. David Ratzinger var dock inte allvarligt skadad. Efter en rad turer läkte såret på handen ut med hjälp av cortisonsalva. Blodproverna såg bra ut och via röntgenbilder har man konstaterat att även skelettet i handen är intakt.
– Om det var fluorvätesyra var den tack och lov väldigt utspädd. Det finns ju andra ämnen också. Klottrare har även färg som bara ser ut som vatten när man målar med den, men som sedan skiftar färg, metoden kallas för Stealth Ink, berättar han.

Stockholmspolisens bombskyddssektion skickade i maj ut ett PM om vad som hänt David Ratzinger med bedömningen att det med största sannolikhet handlade om fluorvätesyra. Innehållet i klotterpennan analyserades dock aldrig, utan den lämnades till Ragn Sells, berättar Lars Abrahamsson på bombskyddssektionen.

 

Tränger igenom huden

Fluorvätesyra är extremt giftig vid inandning, hudkontakt och förtäring. Den är lömsk, då den tränger genom huden, som inte alltid blir synligt skadad och kan bryta ner skelettet och kroppens inre organ.

Syran används i vissa industrier, då med stränga säkerhetsföreskrifter. Men även vissa klottrare använder fluorvätesyra för att etsa i glas och metall. Enligt Björn Wiberg, som länge arbetat vid tunnelbanepolisen, experimenterar klottrare ofta med olika vätskor. Fluorvätesyra är inte vanligt, men de som använder den för att etsa brukar blanda syran med tapetklister för att få en fastare konsistens, berättar han.

Ska man hantera misstänkt fluorvätesyra bör man ha på sig kraftiga gummihandskar samt ögonskydd och/eller skyddsmask, enligt Stockholmspolisens bombskyddssektion. Eftersom syran inte kan förvaras i glasbehållare bör misstänkta klotterpennor placeras i en knivtub eller en väl tillsluten petflaska.            

Om man får fluorvätesyra på sig ska man omedelbart skölja med mycket vatten – även på exponerade kläder – och direkt kontakta sjukvården eller Giftinformationscentralen, berättar Peter Hultén på Giftinformationscentralen.

Är syran koncentrerad räcker det att en procent av hudytan exponerats för att läget ska betraktas som mycket allvarligt.
– Det finns ett motmedel, en kalciumgel som man kan smörja in huden med, säger Peter Hultén.

Fotnot: Giftinformationscentralen nås i akuta ärenden dygnet runt via 112.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst