Annons
Annons

Polis attackerades
med brandbomber

4 september 2011, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Samtidigt som Londons gator stod i brand i början av augusti var det oroligt i mindre skala i Göteborg. Under en helg sattes 15 bilar i brand och ett par dagar senare attackerades polis och väktare med brandbomber.

Samtidigt som Londons gator stod i brand i början av augusti var det oroligt i mindre skala i Göteborg. Under en helg sattes 15 bilar i brand och ett par dagar senare attackerades polis och väktare med brandbomber.

– Varje enskild händelse är allvarlig, men det har inte varit upplopp eller kravaller. Det  handlar främst om en grupp kriminella i 20-årsåldern och den här gången lyckades de inte få med sig den stora massan ungdomar, säger Bertil Claesson som är chef för polisenhet Nordost i Göteborg.

Det var i områdena Gårdsten och Lövgärdet som bilarna brann i början av augusti. Samma helg försökte någon tända eld på en konferensanläggning och en fritidsgård i området, berättar Bertil Claesson. En spårvagn förstördes och två 15-åringar greps. Senare slogs två polisbilar sönder utanför polisstationen i Angered.

– Strax efteråt var det några som kastade molotovcocktails mot en väktare och en civilklädd polis. Ingen av dem träffades, men det kunde ha gått väldigt illa.

Bertil Claesson beskriver att polisen nyligen har börjat arbeta intensivare i Gårdstensområdet, vilket kan ha irriterat de kriminella som håller till där. Samtidigt har det varit svårt att ha tillräckligt många poliser i tjänst under semesterperioden. En omorganisation har också gjort att det för närvarande finns för få ungdoms- och områdespoliser i Nordost. Enligt Bertil Claesson är det nödvändigt med god person- och lokalkännedom i de utsatta områdena.
– De är de enda poliser som kan röra sig där utan att bli attackerade.

Situationen oroar huvudskyddsombudet Anders Carlsson. Han menar att brinnande bilar nästan har blivit ett normalläge för poliser som arbetar i vissa områden i Göteborg.
– Det är klart att de påverkas av arbetsmiljön, det är ett tufft klimat. Nu finns det ett bra system med avlastningssamtal, men det är ändå viktigt att arbetsgivaren visar de här poliserna uppskattning. Många av dem är nya i tjänst och tjänar bara runt 20 000 i månaden.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst