Polisgranskning i separat
myndighet föreslås

4 oktober 2011, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Johan Pehrson, folkpartiets rättspolitiske talesman, vill inrätta en myndighet som ska granska polisen.Johan Pehrson, folkpartiets rättspolitiske talesman, vill inrätta en myndighet som ska granska polisen.

Foto: Peter Knutson
Johan Pehrson, FP. Foto: Peter Knutson

Varför då?
– Frågan är inte ny. 2003 kom en utredning om förstärkt granskning av polis och åklagare. Då stupade det bland annat på ekonomin. Men nu när en ny enmyndighets-organisation utreds blir det tydligt att vi behöver ha tillsyn av det löpande arbetet – inte bara extraordinära händelser. Utan att föregripa Polisorganisationskommitténs arbete anser jag att den tillsynen bör separeras.

Så förslaget bottnar inte i DN:s artiklar om missade larm?
– För mig var inte de någon utlösande faktor. Det är delvis relevant kritik som kommit fram. Det finns också överdrifter, men artiklarna tydliggör behovet av en extern granskning.

Vad anser du är problemet?
– De förstärkningar vi har tillfört polisen har inte givit tillräckligt resultat. I grunden bottnar det i politiska beslut. Om vi säger att polisen ska prioritera hur många områden som helst, då fungerar det inte. Och om två poliser jobbar med att bygga relationer i Ronna kan de inte samtidigt sitta med handen på startnyckeln i en radiobil. Men hur den avvägningen ska se ut måste polisen till stor del få avgöra själv.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst