”Så blir vi bättre”

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Fick hem nya numret av Svensk Polis häromdagen. Tyckte, som alltid, att det skulle bli intressant att läsa vad vår högste chef hade att säga i sin ledare. Efter att ha läst den blev jag riktigt förbannad.

Fick hem nya numret av Svensk Polis häromdagen. Tyckte, som alltid, att det skulle bli intressant att läsa vad vår högste chef hade att säga i sin ledare. Efter att ha läst den blev jag riktigt förbannad.

I rad efter rad skriver rikspolischefen att vi måste bli bättre, och med VI menade han uppenbart oss poliser som jobbar på golvet. Han avslutar med att skriva att var och en av oss måste ta ansvar för att bli bättre. Det första som kommer i min tanke är att han saknar omvärldsuppfattning. I tre års tid har poliserna på golvet klagat över arbetstiderna, löner och att erfarna poliser flyr den yttre verksamheten. Den verksamhet som Bengt Svenson själv säger måste utvecklas och bli bättre. Ser vår högste chef inget samband mellan våra resultat och missnöjet hos arbetstagarna? En förbannad arbetare gör ett betydligt sämre jobb än en nöjd och glad arbetare.

Det är dags för Bengt Svenson att ta sitt ansvar som chef och arbeta för att skapa ett arbetsklimat som möjliggör förbättringar. Här kommer några enkla saker som direkt kommer att skapa bättre resultat.

  • Höj tidskompensationen för arbete efter klockan 19 på vardagar och hela helgen. Det är slitsamt att arbeta kvällar och nätter och mer vila behövs för att orka arbeta när flest brott begås.
  • Höjd ingångslön. Det är ett hån mot alla poliser att en civilanställd utredare, med mindre befogenheter, i vissa fall har nästan 4 000 kronor mer i ingångslön. Även vi poliser har studielån och dessutom utsätts vi för mängder av situationer som de flesta arbetarstagare aldrig kommer i närheten av.
  • Rimlig löneutveckling. Det är dags att införa en lönetrappa värd namnet för hela Sverige. Det är inte rimligt att man som polis ska ha en reallönesänkning när man arbetat några år.
  • Höj OB-ersättningen. Det ska löna sig att arbeta när brotten begås och vi poliser behövs som mest ute på landets gator och torg. Självklart ska OB betalas frånklockan19. 

Med dessa enkla förändringar skulle polisens resultat snabbt förbättras för att arbetsglädjen hos landets drygt 20 000 poliser skulle öka markant. Som många kollegor sagt, det är dags för rikspolischefen att fundera på vad han vill ha för polis i framtiden.

Christian Hald
Förbannad polis i yttre tjänst i norra Sverige

Ämnen i artikeln

Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst