Diesel i dricksvattnet och ostädat under närmare ett halvår. I somras fick skyddsombudet nog och stängde polisstationen i Gäddede.
Diesel i dricksvattnet, smutsiga toaletter och ostädat under närmare ett halvår. I somras fick skyddsombudet nog och stängde polisstationen i Gäddede i Jämtland. Sedan dess har inget hänt. Nu har en polis slutat och den andra måste jobba hemifrån.
När Kenth Mikael Lundgren, huvudskyddsombud i polismyndigheten i Jämtland, steg in på polisstationen i Gäddede den 14 juni tvekade han inte en sekund. Han såg ett omedelbart skyddsstopp som den enda lösningen.
– Det hade inte städats sedan januari och toaletten var i ett förskräckligt skick. Jag blev chockad, milt sagt, säger han.
Dessutom saknades all form av handikappanpassning, liksom fika- och omklädningsrum för personalen. Kenth Mikael Lundgren rapporterade omedelbart till närpolischefen som i sin tur kontaktade Arbetsmiljöverket som skickade ut en inspektör. Men inspektionen avblåstes då polismyndigheten stängde stationen.
– Man ville helt enkelt inte att alla bristerna skulle belysas.
Senare genomförde ett fristående företag provtagningar. Resultatet visade bland annat att dricksvattnet innehöll diesel, gullfiber och andra föroreningar. De anställda rekommenderades att ta med eget vatten. Kent Åke Bengtsson var en av de poliser som arbetade i Gäddede. Nu har han sagt upp sig. Orsaken var att han efter stängningen fick en ny arbetsplats – i Strömsund.
– Jag var tvungen att pendla 28 mil om dagen i egen bil och det blev ohållbart. Det fanns ingen vilja att lösa situationen från ledningens sida.
Den andra polisen i Gäddede jobbar hemifrån tills vidare.
– Ett enormt slöseri som inte minst upprör ortsbefolkningen. Själv är jag mest besviken och hoppas att ledningen i framtiden kommer att lära sig att behandla de anställda som människor, säger Kent Åke Bengtsson.
Håkan Modin, operativ chef vid Jämtlandspolisen, har en annan syn på stängningen.
– Det rör sig om en genomgång av flera stationer. Vi kommer att lämna förslag till polisstyrelsen om att stänga stationerna i Gäddede och Hede.
Den dåliga arbetsmiljön påpekades redan 2007,
varför gjordes inget?
– Det har vidtagits en del åtgärder. Stationen är inte farlig men inte heller optimal, säger Håkan Modin.