Annons

Annons

Skyddsombud kräver bättre arbetsmiljö för poliser i Västerås

23 april 2012, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Slutkörda utredare, bemanningsproblem och lågt i tak. Så beskriver huvudskyddsombudet situationen för poliserna i Västerås och kräver nu omedelbara förbättringar.

Slutkörda utredare, bemanningsproblem och lågt i tak. Så beskriver huvudskyddsombudet situationen för poliserna i Västerås och kräver nu omedelbara förbättringar.

Det är Mikael Kandelin, huvudskyddsombud på polismyndigheten i Västmanland, som har reagerat över arbetssituationen i Västerås. Främst är det bemanningssituationen som är ett problem, menar han.

arbetsmiljölagen

• Enligt 6 kap. 6 a§ kan ett skyddsombud vända sig till arbetsgivaren med en begäran om åtgärder för en tillfredsställande arbetsmiljö.

• Arbetsgivaren ska omgående lämna besked om vad som kommer att göras.

• Gör arbetsgivaren inte detta ska Arbetsmiljöverket efter framställan av skyddsombudet pröva om föreläggande eller förbud enligt 7 kap. 7 § ska meddelas.

Nu har han skrivit till polisledningen i Västmanland i en så kallad begäran om åtgärd enlig arbetsmiljölagen (se faktaruta). Kandelin skriver bland annat att ledningen inte anser att utredningsarbete kräver någon speciell kompetens. Dessutom hävdar han att personalen på utredningssektionen är överbelastad och personalvården obefintlig.

– Under hösten var det två förundersökningsledare som skulle hinna med arbetsuppgifter som de inte hade en rimlig chans att klara av. De skulle sköta allt och riskerar att bli utbrända, säger Mikael Kandelin.

Också närpolisområde Västerås är underbemannat. Enligt Kandelin är personalen stressad och hinner ofta varken äta eller gå på toaletten. De anställda upplever inte heller att de har något medbestämmande och känner sig överkörda av ledningen.

I sitt svar skriver polismyndigheten i Västmanland bland annat att bemanningssituationen i sin helhet har blivit bättre på utredningssektionen under senare tid. I juli kommer sex polisaspiranter, som då blir klara assistenter, att placeras vid närpolisen i Västerås. Dessutom fastslår myndigheten att det inte är lågt i tak. Enligt länspolismästaren Lars Hallberg beaktas medarbetarnas åsikter med målet att få en ”öppen dialog”.

Mikael Kandelin är emellertid inte nöjd med svaren.

– Jag vill ha en tydlig handlingsplan. Får jag inte bättre gensvar kan det bli nödvändigt att gå till Arbetsmiljöverket, säger han.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst