ANNONS:

ANNONS:

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 1. Den delas ut i februari till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 
 
 

 
 

Arkiv

Pan väger brottet mot arbetsrätten

Publicerad 2012-08-20

Aktuellt En polisman ska vara oförvitlig, men varje brott är för den sakens skull inte grund för avsked. Det konstaterar Polisförbundets ordförande Lena Nitz, som representerar förbundet i personalansvarsnämnden.

– Om man tänker sig en våg med två skålar, så är allvaret i det brottet man begått i ena vågskålen. I den andra vägs arbetsrättsliga aspekter, till exempel att det inträffade kan bedömas vara en engångsföreteelse, säger hon.

Det går aldrig att i förväg säga exakt vilka brott som leder till vilken bedömning. Varje fall diskuteras utifrån sina specifika förutsättningar, som exempelvis eventuell sjukdom eller att man har jobbat länge utan anmärkning.
– Var och en får stå för vad den gör, men när man väl har hamnat i Pan ska man få hjälp att pröva sitt ärende på ett så bra och rättsäkert sätt som möjligt.
Lena Nitz poängterar att nämnden inte har alla fakta när man avger sina yttranden i samband med ett åtal. Efter en eventuell fällande dom görs en ny prövning, som i bland leder till en annan bedömning.

I bland är nämnden väldigt enig. I bland blir diskussionerna långa. Om personen riskerar jobbet och själv vill tala inför Pan brukar det tillmötesgås.

-När det gäller en så viktig fråga som om någon ska förlora jobbet eller inte så måste man verkligen vara noggrann, säger Lena Nitz.