Annons

Annons

Fransk polis skakad
av korruptionsmisstankar

12 oktober 2012, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Just nu skakas poliskåren i Frankrike av flera korruptionshistorier. Orimliga krav på resultat och för lite vidareutbildning ökar riskerna för övertramp, anser polisfacken.

Just nu skakas poliskåren i Frankrike av flera korruptionshistorier. Orimliga krav på resultat och för lite vidareutbildning ökar riskerna för övertramp, anser polisfacken.

I mitten av september greps sju poliser i Lyon. De misstänktes ha skyddat en kriminell familj för att själva kunna köpa hushållsmaskiner och mobiltelefoner till låga priser.

Bara ett par veckor senare upplöste inrikesministern Manuel Valls en hel brigad i Marseilles norra förorter. Det är ett 30-tal poliser som anklagas för att ha behållit delar av de beslag de har gjort vid ingripanden. Visar sig anklagelserna berättigade riskerar vissa av dem upp till 20 års fängelse.

Den upplösta brigaden är en så kallad BAC, brigade anti-criminalité,
vars främsta uppgift är att göra specialinsatser, ofta i utsatta kvarter.
Alphonse Giovannini från fackförbundet Unité Police har tidigare arbetat inom en BAC i Paris.

– De använder ibland metoder som är på gränsen för det tillåtna. Därför kallas de för cowboys, säger han.

Brigaderna bildades 1994, men fick en starkare roll under den förre presidenten Nicolas Sarkozy. I dag hävdar kritiker att polisen har avskärmat sig från invånarna i de utsatta kvarteren.  Flera polisfack anser också att risken för övertramp har ökat i och med att man införde nya, orimliga resultatkrav under den förre presidenten. Det vill säga: poliser kan få högre lön om de gör fler ingripanden. Den nye inrikesministern har lovat att slopa systemet.

– Ett annat problem är att vi behöver mer vidareutbildning, inte minst kring psykologi och etik, säger Alphonse Giovannini.

Han beskriver stämningen i poliskåren i Marseille som mycket ansträngd:

– Det är ju en obetydlig minoritet som fuskar, men det här kastar en skugga över oss alla.  Samtidigt är det bra att visa att även vi utsätts för hård granskning.

Alphonse Giovannini betonar att kollegorna ska betraktas som oskyldiga tills motsatsen har bevisats.

 

Anna Trenning-Himmelsbach

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst