Annons
Annons

Trött på journalister och onyanserad statistik

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Jag är så innerligt trött på alla er journalister och förståsigpåare som gång efter annan, i debattartiklar och ledare, väljer att onyanserat kritisera polisen. Det skriver Fredrik Lundquist, polis i Halland och tidigare förtroendevald i Polisförbundet.

Jag är så innerligt trött på alla er journalister och förståsigpåare som gång efter annan, i debattartiklar och ledare, väljer att onyanserat kritisera polisen.

Kritiken utgår helt och hållet från olika statistiska material. Statistik som ofta inte sätts i sitt rätta sammanhang eller analyseras tillräckligt för att överhuvudtaget kunna anses spegla verkligheten.

Det ni journalister och övriga förståsigpåare borde göra är att ge er ut i polisverksamheten och studera den på nära håll. Ni borde åka med en polispatrull några veckor och se vilken bredd det finns på den yttre uniformerade polisens verksamhet, hur mycket icke mätbart arbete som utförs och inte minst hur utsatt och tufft det kan vara. Ni borde även medverka några dagar i en av polisens receptioner och se vilket tryck det kan vara när allmänheten vill få nya pass, anmäla cykelstölder eller få hjälp att hitta sin borttappade mobiltelefon. Ni borde dessutom verkligen följa vardagen på en utredningsenhet och se vilket arbete det ligger bakom varje redovisat ärende och uppleva hur lång och ibland frustrerande vägen kan vara från anmält brott till en lagföring.

Det finns massor av engagerade poliser som varje dag sliter med detta arbete för att göra skillnad i samhället. De förtjänar inte att ständigt mötas av denna populistiska och ofta snedvridna lekmannakritik.

Vi lever faktiskt i en av världens mest utvecklade rättsstater. Sverige har en mycket låg grad av rättsövergrepp och korruption och medborgarnas förtroende för polisen är högt.  Debatten borde alltså lyftas till en mer anständig och nyanserad nivå där begreppet effektivitet hanteras värdigt och inte som ett slagträ i den politiska debatten.

Statistik är opium för den som vill synas, påverka eller skapa opinion. Något som är lätt att glömma …

Fredrik Lundquist
Polis

 

Ämnen i artikeln

Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst