Annons
Annons

”Man har dödat patienten i stället för att bota den”

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Jag har snart i 22 år jobbat som polis inom olika verksamheter i Skåne och även haft uppdrag utomlands för både EU och FN. Det som alltid funnits med mig och som jag gång på gång med stolthet slagits av, har varit den övervägande vilja, kompetens, mångfald och professionalism som funnits hos den svenska polispersonalen.

Jag har snart i 22 år jobbat som polis inom olika verksamheter i Skåne och även haft uppdrag utomlands för både EU och FN. Det som alltid funnits med mig och som jag gång på gång med stolthet slagits av, har varit den övervägande vilja, kompetens, mångfald och professionalism som funnits hos den svenska polispersonalen.

Det som också gång efter annan har slagit mig, har varit den totala ovilja som funnits från politiker, med flera, att lyssna på och dra nytta och de erfarenheter som personalen förgäves lagt fram.  Jag har sett hur man, helt utan någon vettig anledning, dödat patienten i stället för att bota denna. Det vill säga omorganisera i stället för att våga leda och styra verksamheten med lite råg i ryggen.

Att man, trots helt onödiga och dränerande omorganisationer och andra tossigheter som skett genom åren, lyckats lösa sitt uppdrag har inget med polischefer, justitieministrar, andra politiker eller alla dessa jasägande inkompetenta mellanchefer att göra. Nej dessa kan alla tacka sin trogna polispersonal som offrat sitt välbefinnande, engagemang och familjeliv för att något sånär upprätthålla tanken om en demokratisk och rättssäker stat, där alla som vill ska kunna leva ett drägligt liv.

Nu har vår kära regering tillsammans med Rikspolisstyrelsen, efter att noggrant ha utrett frågan under ett flertal år, kommit fram till att alla tossigheter som man tryckt ner genom polisorganisationen ska rättas till genom att man ska anställa fler unga akademiker i polisorganisationen och ge dessa en polisbehörighet så att alla ”riktiga” poliser ska få jobba där de hör hemma och få arbetsuppgifter de klarar bättre. Vilka dessa arbetsuppgifter kommer att bestå av, kan man enbart fantisera om. Självklart behövs det civil kompetens inom polisorganisationen, men att på detta sätt som nu föreslås förringa erfarna polisers utvecklingsförmåga och kompetens kommer enbart leda till ännu fler utbrända konstaplar. Varför man istället inte satsar sina resurser på att höja utbildningsnivån hos alla redan polisanställda är för mig oförståeligt och ett hejdlöst resursslöseri av sällan skådat slag.

De slutsatser man kan dra är åtminstone att konkurrensen mellan polisen och väktarskrået lär öka betydligt i den polisorganisation som vår regering och Rikspolisstyrelsen nu vill sjösätta om de inte möter ett massivt motstånd.

Med anledning av vad jag här uttryckt hoppas jag att polisfacket, poliskollegor, politiker, och vår stora uppdragsgivare allmänheten ställer sig på poliskollektivets sida. Innan det återigen är för sent och vi vaknar upp till en helt annan värld och verklighet än den vi önskar att våra barn en gång ska få ärva.

 

Polis med mångårig erfarenhet som har förstånd nog att inte lämna ut sitt namn.

 

Ämnen i artikeln

Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst