Annons
Annons

2000 poliser ska jobba med Obamabesök

20 augusti 2013, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

President Obamas besök i Stockholm i september kommer att kräva en av de största polisinsatserna i Sverige någonsin. Runt 2000 poliser kommer att beröras.

President Obamas besök i Stockholm i september kommer att kräva en av de största polisinsatserna i Sverige någonsin. Runt 2000 poliser kommer att beröras.

Exakt hur många poliser som kommer att arbeta inför och under presidentbesöket är inte klart än. Men det handlar om omkring 2000 poliser, vilket innebär att det är en av de största polisinsatserna i Sverige i modern tid.
– Kronprinsessbröllopet 2010 var en liknande situation, men då var  hotbilden mindre. Nu går den nationella förstärkningsorganisationen in och skickar SPT*-poliser från Västra Götaland och Skåne. Dessutom kommer vi att få hit poliser från de kringliggande länen, som Södermanland och Västmanland, säger Kjell Ahlin från styrelsen i Polisförbundet i Stockholms län, som varit med på stabsmöten med kommenderingsledningen.

Hur många poliser som faktiskt kommer att tas i anspråk beror bland annat på de riskbedömningar som görs. Det är exempelvis inte klart hur många, eller vilka, demonstrationer som kommer att äga rum.

I det här skedet av den rekordkorta planeringen inför besöket handlar mycket om en rad praktiska frågor. Från att lösa boendefrågan för poliser från andra delar av landet, till att konstruera särskilda tjänstgöringslistor.
– Vi har förhandlat ett antal speciallistor och försöker ordna så bra arbetstider som möjligt. Men det kommer att bli en del lite längre arbetspass, upp till tolv timmar. Och när det gäller boendet är det viktigt att det blir bra, så att de som tjänstgör kan vara pigga och ha förutsättningar att göra ett bra jobb, säger Kjell Ahlin.

Han nämner också en annan grupp som lätt glöms bort vid stora kommenderingar.
– Det sliter mycket på alla poliser där ute som ska sköta den normala verksamheten. Det begås ju inte färre brott för att Obama är här.

*SPT = Särskild polistaktik

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst