Annons
Annons

Spelberoende polis får jobba kvar

8 augusti 2013, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Spelberoende jämställs med alkoholberoende. En polisinspektör får behålla sitt arbete trots att han fällts för ett brott riktat mot arbetsgivaren. Enligt polismyndigheten som mannen jobbar vid finns det stor chans till framgångsrik rehabilitering.

Spelberoende jämställs med alkoholberoende. En polisinspektör får behålla sitt arbete trots att han fällts för ett brott riktat mot arbetsgivaren. Enligt polismyndigheten som mannen jobbar vid finns det stor chans till framgångsrik rehabilitering.

Alkoholism är sedan tidigare ett skäl till förstärkt anställningsskydd eftersom det klassas som en sjukdom. Det innebär bland annat att en arbetsgivare i en del fall inte kan avskeda en person som är alkoholist, även om han eller hon gjort sig skyldig till brott eller andra överträdelser som är tillräckliga för avsked. Istället måste arbetsgivaren erbjuda vård och stöd.

Sedan i våras klassificeras också spelberoende som en sjukdom. Nu har det första ärendet med en spelberoende polis prövats av Personalansvarsnämnden vid Rikspolisstyrelsen (PAN).

Fallet berör en polisinspektör som har erkänt att han har gjort sig skyldig till olovligt brukande efter att ha använt telefonen på en polismyndighet för att ringa till en betaltjänst för spelare. Det exakta beloppet är inte fastställt, men det rör sig om en summa på över 8 000 kronor. Polisinspektören dömdes efter sitt erkännande till 50 dagsböter.

Enligt arbetsgivarens bedömning handlar det om en icke obetydlig skada för polismyndigheten och att mannen grovt åsidosatt sina skyldigheter gentemot arbetsgivaren.

Men, framhåller arbetsgivaren, det finns ingen anledning att brottet ska leda till avsked eftersom det föreligger ett direkt samband mellan det olovliga brukandet och spelberoendet. En inkopplad specialistläkare slår också fast att mannens symptom med kontrollförlust, dos- och toleransökning samt sinnesförändring uppfyller en beroendediagnos.

Dessutom konstaterar polismyndigheten att mannen har flera decennier av väl vitsordad tjänst bakom sig och är en uppskattad och skicklig medarbetare. Han bedöms också ha stora chanser att tillfriskna och är själv motiverad och positivt inställd till behandling.

PAN går nu på arbetsgivarens linje och skriver av ärendet.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst