Annons
Annons

Ekobrotten ökar i norr men utredarna är inte där

5 september 2013, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Sju ekobrottsutredare i Umeå ska täcka 50 procent av Sveriges yta tillsammans med kollegor från Sundsvall. En omöjlig uppgift anser Sven-Olov Lundbäck vid Norrbottenspolisen som är kritisk till den nya organisationen.

EBM
Grafik: Ali Moosavian

Sju ekobrottsutredare i Umeå ska täcka 50 procent av Sveriges yta tillsammans med kollegor från Sundsvall. En omöjlig uppgift anser Sven-Olov Lundbäck vid Norrbottenspolisen som är kritisk till den nya organisationen.

Tio utredare nyrekryteras till Ekobrottsmyndighetens (EBM) nya kontor i Umeå. Tillsammans med en enhet i Sundsvall med sju utredare ska de ansvara för ekobrottsbekämpningen i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland – ett område som motsvarar runt häften av Sveriges yta. EBM har nyligen fått ett nationellt uppdrag att bekämpa ekobrott och att organisera en rikstäckande kriminalunderrättelsetjänst.

– Det nordligaste kontoret placerades i Umeå. Luleå hade varit bättre, säger Sven-Olov Lundbäck vid norrbottenspolisen.

Han är chef för miljöbrottsenheten i Norrbotten. Tidigare var han också chef för ekoroteln som numera är nedlagd. Han är kritisk och påpekar att arbetsmiljön och brottsbekämpningen riskerar att bli lidande. I Norrbotten anmäls dessutom betydligt fler ekonomiska brott än i övriga Norrland.

– Att hålla i utredningar med de avstånden som gäller här blir sanslöst ineffektivt och jobbigt med alla mil i bil och övernattningar.

EBM

Ekobrottsmyndigheten (EBM) hanterar omkring 5 000 ärenden per år och har över 500 anställda. Det rör sig bland annat om insider-, skatte- och bokföringsbrott.

Tidigare ansvarade EBM, Åklagarmyndigheten och polisen för ekobrottsbekämpningen.

Från och med den 1 juli 2013 har EBM det nationella ansvaret med poliser, revisorer och åklagare under samma tak.

EBM har kontor i Stockholm, Malmö, Göteborg, Umeå, Sundsvall, Uppsala, Linköping och Örebro.

Samtidigt poängterar han att den nya organisationen inte är dålig i sig. Tvärtom hoppas han på en effektivare polisverksamhet och välkomnar samarbetet med EBM. Problemet är, anser han, att beslutsfattarna inte tagit de speciella förhållandena i Norrbotten med i beräkningen. Den expanderande ekonomin i spåren av gruvbrytningen medför också att avancerade ekonomiska brottslingar hittar hit.

Lena Sjöström, chefsåklagare EBM Umeå/Sundsvall, delar inte oron men säger sig ha stor respekt för Lundbäcks åsikter.

– I själva blir det en resursförstärkning eftersom vi får en underrättelsetjänst vilket vi inte haft tidigare, säger hon och fortsätter:

– Avstånden är vi vana vid, de har vi alltid haft. Jag kan garantera att vi klarar av dem och att inga orter kommer att förfördelas.

 

Antal inkomna ärenden (ekobrott) bokförda av polisen

 

2008

Norrbotten 36

Västerbotten 20

Västernorrland 24

Jämtland 24

2009

Norrbotten 47

Västerbotten 23

Västernorrland 3

Jämtland 7

2010

Norrbotten 41

Västerbotten 23

Västernorrland 4

Jämtland 2

2011

Norrbotten 40

Västerbotten 33

Västernorrland 12

Jämtland 1

2012

Norrbotten 22

Västerbotten 14

Västernorrland 6

Jämtland 1

 

 

 

 

 

 

 

 

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst