Annons
Annons

Kamerors inverkan övervakas

16 september 2013, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Polisen är överlag nöjd med kameraövervakningen på Medborgarplatsen och Stureplan i Stockholm, enligt en första utvärdering, signerad Brå.

Polisen är överlag nöjd med kameraövervakningen på Medborgarplatsen och Stureplan i Stockholm, enligt en första utvärdering, signerad Brå.

kollas av brå

Stockholmspolisen fick i juni 2012 ett treårigt tillstånd till kameraövervakning vid Stureplan och Medborgarplatsen. De första kamerorna togs i drift i juli 2012. Brå utvärderar försöket i tre delrapporter.

Via övervakningskamerorna har operatörer på LKC* sett berusade personer som behöver omhändertas. De har även upptäckt situationer som kunnat leda till större bråk, om inte polisen ingripit.

Kamerorna har varit igång sedan sommaren 2012, men antalet anmälda personbrott vid Stureplan har inte minskat under den tiden. Vid Medborgarplatsen däremot är minskningen påtaglig.

”Det är dock för tidigt att uttala sig om i vad mån minskningen beror på kameraövervakningen. Det finns faktorer som talar för det, men även sådant som talar emot. Frågan kommer att följas närmare under den fortsatta uppföljningen” står det i Brå-rapporten.

Där står också att såväl tekniken som informationen behöver förbättras.
– Vi tror att kamerorna skulle komma till ännu större nytta om operatörerna i större utsträckning fick möjlighet att specialisera sig på uppgiften. Det behövs också bättre information till de poliser som arbetar ute på de två platserna. Många är till exempel osäkra på vilka områden som täcks av kamerorna, säger Johanna Kindgren, utredare på Brå i ett nyhetsbrev.

 

*Länskommunikationscentralen

 

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst