Sedan september råder anställningsstopp vid Polisen i Dalarna. Den redan bantade personalstyrkan blir nu ännu mindre.
– Många frågar sig om de ska vara kvar i myndigheten, säger Anna Ekstam, Polisförbundets ordförande i länet.Sedan september råder anställningsstopp vid Polisen i Dalarna. Den redan bantade personalstyrkan blir nu ännu mindre.
– Många frågar sig om de ska vara kvar i myndigheten, säger Anna Ekstam, Polisförbundets ordförande i länet.
En spräckt budget gör att Dalapolisen måste spara sju miljoner kronor under hösten, och omkring nio miljoner nästa år. För att klara det har anställningsstopp och stopp för planerad övertid införts tills vidare.
– Vi granskar all planerad övertid med lupp nu. Det kommer bland annat in äskanden om verksamhet med övertid kring olika evenemang, säger Anders Landén, tillförordnad länspolismästare i Dalarna.
Åtta miljoner
I februari kom beskedet att Dalapolisens budgetanslag för i år minskar med 8 miljoner kronor, motsvarande 2 procent. RPS minskade även anslaget för Västra Götaland (- 5 miljoner), Norrbotten (- 2,5 miljoner) och Västernorrland (- 2 miljoner).
Myndigheterna ska på sikt få mindre resurser enlig RPS:s nya fördelningsmodell.
Orsaken till minskningen denna gång uppges vara hög personalrörlighet.
Föresatsen är att freda kärnverksamheten och ta in personalminskningen på ledning, stabsfunktion och administration, berättar han. Personalen är redan hårt ansträngd, och myndigheten numerärt tillbaka på samma nivå som man var på för tio år sedan.
På ett par år har antalet poliser minskat från omkring 500 till dagens 452, och nästa år ska ytterligare ett dussin bort. Men det sker utan uppsägningar.
– Vi klarar oss med pensionsavgångar och naturliga avgångar. Tyvärr måste vi också minska antalet civilanställda, säger Anders Landén.
Några extrapengar från Rikspolisstyrelsen blir det inte.
– Nej, det gick ut ett brev från RPS i somras som var skarpt formulerat. Man ställer ökade krav på oss nu. Personalkostnaderna utgör cirka 80 procent av budgeten. Det är där vi främst kan spara.
Personalen tog emot beskedet om anställningsstopp med uppgivenhet, berättar Polisförbundets Anna Ekstam. Arbetssituationen är redan ansträngd, och med anställningsstoppet ser många inte längre någon ljusning.
– Det är fruktansvärt tajt. Utredarna går på knäna och ordningen måste hjälpas åt över hela länet för att få ihop schemat. Det finns inga marginaler någonstans, säger Anna Ekstam.
Enligt henne har situationen försämrats de senaste åren. Hon varnar för att kvaliteten får stryka på foten och att arbetsmiljön försämras om inget görs.
– Många söker sig bort från myndigheten. Bara den senaste veckan har jag haft tre samtal om hur det går till när man säger upp sig.
”Det går snart inte längre”
Läget är redan ohållbart, anser Eva Holmgren på utredningen i Falun.
– Vi försöker hjälpa varandra. Men man orkar bara en begränsad tid, säger hon.
Utredningen i Falun har det senaste året tappat runt en fjärdedel av sin bemanning. Den kalkylen gör förtroendevalda på enheten som nu skickat en skrivelse till ledningen.
– Det är okej att vi var kort om folk i somras. Men när alla är tillbaka och det fortfarande är lika pressat känner vi att det är nog. Det går snart inte längre, säger arbetsplatsombudet Eva Holmgren, som jobbar på Ungdomsgruppen Falun/Borlänge.
Hon varnar för att pressen påverkar prestationen.
– Man orkar inte till slut. Vi behöver mer personal och civilt administrativt stöd. Jag tror inte ledningen förstår hur det ser ut i verkligheten.