Annons
Annons

Hur känns det
att jobba på julafton?

16 december 2013, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.


Annika Eriksson, polismästare, Norrort, Stockholm

Foto: Privat
Foto: Privat

– Under mina IG-år i Roslagen var det så klart trist att lämna familjen på julafton. Men också en positiv känsla av samhörighet i turen när man jobbade julhelger.

– Uppdragen på julafton kan kännas särskilt förtvivlade, särskilt när barn far illa bland all misshandel och fylla. Jag minns särskilt två små pojkar som stod utanför ett stort fint hus och väntade på oss. Mamman var stupfull och låg och kräktes i sovrummet och den lika berusade pappan löpte amok i köket, fullständigt galen. Det är sådant som etsar sig fast.
– På senare år har jag haft myndighetsberedskapen ett antal gånger. Min allra första julberedskap  2002 hade jag gisslandramat på Forex. Tack vare att all inblandad personal var så kunniga och erfarna slutade det lyckligt!
– Numera har jag förtroendearbetstid vilket innebär att jag inte har någon planerad tjänstgöring under julhelgen i år, men att det kan uppstå frågor eller situationer som jag måste hantera.
 
Fredric Hasselbom, polisinspektör,
IGV Kristianstad, Skåne
– För mig är det inga problem med att jobba julafton eftersom jag jobbar mellan 22.00 – 07.00, familjen blir inte lidande på samma sätt som om man skulle göra ett dag eller kvällspass. Det är inte första julen jag jobbar och inte sista och det är en del av jobbet. I övrigt är det ganska trevligt att jobba eftersom man har fantastiskt trevliga kollegor.
 
Anna Gardfall, polisassistent,
krimavdelningen Borlänge, Dalarna
 – Jag tycker själva arbetet på julafton är helt okej, har varit förskonad från jultragedier med bråk och föräldrar som är  fulla framför barnen, de som jag tycker förtjänar en god julafton och jultomte mest. Jag som inte har några barn unnar gärna mina kollegor som har familj och barn att få fira julaftonskväll med familjen genom att jobba istället för dem.
– De julaftnar jag jobbat har ofta varit nästan långtråkiga. Julstämningen kommer av granen som pyntats av stationsbefälet, och god julmat. Och känslan i att patrullera runt med Just D:s ”Juligen” i högtalarna, och titta på ljusdekorationer. Starkaste minnet är från en trafikolycka med dödlig utgång, varje jul sedan dess brukar jag ägna en tanke åt de anhöriga.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst