Annons

Annons

Ingen ersättning
till den som tackar nej

18 juni 2014, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Den som inte vill följa med in i den nya Polismyndigheten kan inte räkna med arbetslöshetsersättning från Polisförbundet. Det har styrelsen beslutat.

Den som inte vill följa med in i den nya Polismyndigheten kan inte räkna med arbetslöshetsersättning från Polisförbundet. Det har styrelsen beslutat.

Ersättning vid arbetslöshet

Ungefär sju personer får ersättningen just nu.

Det kommer fortfarande finnas utrymme att ta hänsyn till synnerliga skäl.

För att bli fullvärdig medlem i en a-kassa behöver man ha varit medlem i 12 månader och jobbat under minst 6 månader.

I september är det dags för de poliser som inte vill följa med in i den nya Polismyndigheten att tacka nej. De sägs då upp på grund av arbetsbrist. Styrelsen har nu bestämt att till och med 31 december 2016 kommer inte medlemmar som tackar nej eller säger upp sig själva att omfattas av ersättningen.

– Förbundet har indikationer på att många överväger att använda ersättningen för att gå i tidig pension i stället för att följa med in i den nya organisationen. Om det händer kan det i värsta fall försätta förbundet i konkurs. Därför har styrelsen beslutat att skärpa reglerna, säger Ylva Norberg, tf kanslichef på Polisförbundet.

Sedan 1999 är Polisförbundets medlemmar inte anslutna till någon a-kassa, då förbundet ansåg att arbetslösheten var så låg inom kåren att det skulle löna sig att själva stå för arbetslöshetskostnaden i stället.
– Nu väljer vi att ta ett totalt ansvar för våra medlemmars arbetslöshet, sade dåvarande ordföranden för Polisförbundet, Sven-Erik Karlsson, i samband med att beslutet togs. I stadgarna finns dock en formulering som lämnar utrymme för styrelsen att ändra på detta.

Innebär det här beslutet att man avsäger sig det ansvaret dåvarande ordföranden lovade?
– Ja, det blir ju en uppluckring. Men Sven-Erik Karlsson hade ju inte kunnat förutse den här situationen. Nu har vi ett läge där de flesta trots allt kommer att stanna kvar och behöva massor av hjälp och stöd i den nya organisationen. Det hade varit oansvarigt av styrelsen att inte ta det här beslutet. Det görs för att skydda förbundet.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst