Nyfikna åskådare har varit en av de tuffaste utmaningarna för det hundratal poliser som varje dag funnits på plats kring den rekordstora Salabranden.
Nyfikna åskådare har varit en av de tuffaste utmaningarna för det hundratal poliser som varje dag funnits på plats kring den rekordstora Salabranden.
Måndagen den fjärde augusti rörde sig elden två kilometer i timmen i de västmanländska skogarna. En evakuering av Norberg planerades och Henrik Holmedahl och hans kollegor jobbade långa pass. Pass som var något helt annat än det han är van vid från ordningen i Västerås.
– Vi var ute och evakuerade folk när vi såg hur det brann i trädtopparna intill vägen. I en korsning stod en motorcyklist och filmade. Vi rapporterade att han fanns där via radion, men det slog gnistor mot bilen och vi vågade inte stanna.
I början var det mycket jobb med att hantera de boende. Människor var oroliga över sina bostäder. En del hade husdjur kvar hemma. Upprörda känslor. Men det största bekymret har ändå varit alla nyfikna.
– Vi har haft folk som kommit hit med ett sexpack öl och skulle sätta sig och festa och titta på elden. Som ett nöje. Och så är de i vägen för räddningsinsatsen och släckningsarbetet. Då blir man ju arg.
Henrik Holmedahls kollega Lars Aldén fyller i och berättar om en busslast med både gamla och unga som tagit med sig fika.
När Polistidningen den 12 augusti besöker Ramnäs, där räddningsinsatsen har sin bas, är vägarna avspärrade ungefär en kilometer ifrån det brända. Allt fler boende ges tillstånd att återvända till områdena i närheten av elden, men där det har brunnit ska ingen obehörig vistas.
– Rötterna har ju brunnit upp så varje träd kan bli en fälla, berättar polismästare Per Ågren, som kom tillbaka från semestern lite tidigare för att arbetsleda poliserna.
Det första han fick göra var att flyga över området för att få en bild av situationen.
– Det går inte att förstå hur skrämmande stor ytan är. Jag blev verkligen känslomässigt berörd. Så mycket fin skog som förstörts.
Han fortsätter:
– Många poliser i Västmanland har ju intressen i skogen. Äger mark eller känner någon som gör det. Flera har bostäder i trakten. Så det har inte varit svårt att engagera folk. Många ringde in från semestern och frågade om de behövdes. Men det är klart att det blev en tung belastning för regionen innan vi fick nationell förstärkning. Vi använde verkligen allt vi hade.
En polis skadades då hon blev påkörd av en mopedist vid en avspärrning. I Norberg fick personalen på PKC gå hem tidigare en dag på begäran från skyddsombudet. Röklukten blev för stark. Annars har inga skador på poliser rapporterats in.
– Själva röken är tydligen inte farlig säger de. Men det är ju obehagligt och man kan ju må dåligt i alla fall. Och det har ju blivit långa pass för många, säger Per Ågren.
Förstärktes successivt
Torsdagen den 31 juli startade branden.
Måndag 4 augusti fick Polismyndigheten i Västmanland personalförstärkning från angränsande län.
Fredag den 8 augusti anlände nationell förstärkning.
Onsdag 13 augusti gick man över till rörlig bemanning vid vägspärrar.
När förstärkningen var som störst var 80 procent av de cirka 120 poliserna som jobbade vid branden tillresta.