Mixa grävde fram rekordbeslag

10 september 2014, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Foto: David Bergström
Foto: David Bergström

Sniffers Mixa avgjorde saken. Att närmare 120 kilo amfetamin gömts under sand och plast i krypgrunden till ett hus i Tågarp gick inte tikens skarpa nos förbi.

Foto: David Bergström
Susanna Sunila har jobbat som polis i elva år varav sju som hundförare. Tillsammans med narkotikasökhunden Mixa åker hon ut på olika uppdrag i hela nordvästra Skåne. Foto: David Bergström

Sniffers Mixa avgjorde saken. Att närmare 120 kilo amfetamin gömts under sand och plast i krypgrunden till ett hus i Tågarp gick inte tikens skarpa nos förbi. Beslaget är ett av de största någonsin för svensk polis.

Susanna Sunila och Mixa möter upp på polisens träningsanläggning för hundar i Helsingborg. Schäfern skuttar ystert omkring när matte berättar om tillslaget som skedde i maj 2013.

Susanna Sunila var under den här perioden gravid och hade därför inre tjänst, men ryckte ut vid enstaka tillfällen.
– Jag fick ett samtal från span i Helsingborg om att åka med på husrannsakan i en villa.

Hon beskriver leende hur hon, med kulmage och i kontorskläder samt lågskor gav sig iväg, Enplansvillan utanför Landskrona hade sökts igenom några dagar tidigare men ännu ett försök skulle göras.
– Vi letade länge och väl både inne och ute.

Alltifrån lekstuga och grillplats till en vind genomsöktes systematiskt men resultatlöst.
Gruppen var redo att ge upp när en spanare tog en extra vända i köket, drog fram spisen och fann en lucka i golvet. Därunder fanns en krypgrund.
– Jag och en spanare gick ner. Det var mörkt och lågt och vi kröp på alla fyra.

Så fick de ner Mixa som snart sprang iväg till en av kortsidorna på huset och började gräva. Efter en stund syntes ena hörnet på en väska – som skulle följas av flera.
– När vi insåg att det var narkotika började vi tjoa och tjimma.

Susanna Sunila beskriver sig som en ”adrenalinmänniska” så visst var det någonting alldeles extra att få vara med om det här.
– Det bästa med mitt yrke är att aldrig veta vad som händer när man kommer till jobbet. Och att få vara med om spännande saker.

Lotta Isacsson
Frilansjournalist

 

Beslaget ledde till långt straff

Huvudmannen i härvan dömdes av tingsrätten till tio års fängelse för grovt narkotikabrott, grov narkotikasmuggling och grovt vapenbrott. Domen överklagades, men fastställdes av hovrätten.

Även två andra män dömdes till fleråriga fängelsestraff.

 

 

 

 

 

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst