ANNONS:

ANNONS:

 
 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 6. Den delas ut i december till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 
 

 
 

Arkiv

Mixa grävde fram rekordbeslag

Publicerad 2014-09-10

Foto: David Bergström

Susanna Sunila har jobbat som polis i elva år varav sju som hundförare. Tillsammans med narkotikasökhunden Mixa åker hon ut på olika uppdrag i hela nordvästra Skåne. Foto: David Bergström

Aktuellt Sniffers Mixa avgjorde saken. Att närmare 120 kilo amfetamin gömts under sand och plast i krypgrunden till ett hus i Tågarp gick inte tikens skarpa nos förbi. Beslaget är ett av de största någonsin för svensk polis.

Susanna Sunila och Mixa möter upp på polisens träningsanläggning för hundar i Helsingborg. Schäfern skuttar ystert omkring när matte berättar om tillslaget som skedde i maj 2013.

Susanna Sunila var under den här perioden gravid och hade därför inre tjänst, men ryckte ut vid enstaka tillfällen.
– Jag fick ett samtal från span i Helsingborg om att åka med på husrannsakan i en villa.

Hon beskriver leende hur hon, med kulmage och i kontorskläder samt lågskor gav sig iväg, Enplansvillan utanför Landskrona hade sökts igenom några dagar tidigare men ännu ett försök skulle göras.
– Vi letade länge och väl både inne och ute.

Alltifrån lekstuga och grillplats till en vind genomsöktes systematiskt men resultatlöst.
Gruppen var redo att ge upp när en spanare tog en extra vända i köket, drog fram spisen och fann en lucka i golvet. Därunder fanns en krypgrund.
– Jag och en spanare gick ner. Det var mörkt och lågt och vi kröp på alla fyra.

Så fick de ner Mixa som snart sprang iväg till en av kortsidorna på huset och började gräva. Efter en stund syntes ena hörnet på en väska – som skulle följas av flera.
– När vi insåg att det var narkotika började vi tjoa och tjimma.

Susanna Sunila beskriver sig som en ”adrenalinmänniska” så visst var det någonting alldeles extra att få vara med om det här.
– Det bästa med mitt yrke är att aldrig veta vad som händer när man kommer till jobbet. Och att få vara med om spännande saker.

Lotta Isacsson
Frilansjournalist

 

Beslaget ledde till långt straff

Huvudmannen i härvan dömdes av tingsrätten till tio års fängelse för grovt narkotikabrott, grov narkotikasmuggling och grovt vapenbrott. Domen överklagades, men fastställdes av hovrätten.

Även två andra män dömdes till fleråriga fängelsestraff.