Annons

Annons

”Skönt att det
här äntligen är löst”

30 september 2014, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Foto: Erika Larsson
Foto: Erika Larsson

Nu har Kenneth Lindroth, polisen som upptäckte att det var fel på lönesystemet Palasso, äntligen fått kompensation för de pengar han gick miste om när han var sjukskriven två år i mitten av 2000-talet. Och i oktober öppnar RPS plånboken för ytterligare flera hundra som fått för lite ersättning.

Nu har Kenneth Lindroth, polisen som upptäckte att det var fel på lönesystemet Palasso, äntligen fått kompensation för de pengar han gick miste om när han var sjukskriven två år i mitten av 2000-talet. Och i oktober öppnar RPS plånboken för ytterligare flera hundra som fått för lite ersättning.

varierande summor

De som nu får kompensation får som lägst 500 kronor.

En av anledningarna till att det tog så lång tid för Kenneth Lindroth och drygt 200 andra tidigare långtidssjuka är att de inte längre jobbar kvar inom Polisen. De har gått i pension eller slutat av andra anledningar. Därför finns de inte kvar i datasystemen.

De fackliga organisationerna har tillsammans med RPS bedrivit ett detektivarbete för att lokalisera alla, vilket drog ut på tiden. Det tog dessutom lång tid att få fram uppgifter från dataföretaget CGI som byggt Palasso.
– Med tanke på att RPS inte finns kvar efter årsskiftet har både vi och arbetsgivaren tyckt att det var väldigt viktigt att frågan skulle lösas nu. Från fackligt håll har vi drivit på, säger Malin Thor, ombudsman på Polisförbundet.

webbild Kenneth Palasso
Kenneth Lindroth Foto: Erika Larsson

I våras tröttnade Kenneth Lindroth på att vänta och skickade en egen skrivelse till RPS där han begärde att få sina pengar. Han är glad för de knappt 50 000 kronor han fått, men jublar inte.
– Det är klart att det känns skönt att det här äntligen är löst. Samtidigt är det så fruktansvärt onödigt alltihop, hade man lyssnat och rättat till felet från början hade det inte behövt få sådana här konsekvenser. Men nu jag har haft lite annat att tänka på, för jag är mitt inne i en cancerbehandling, säger Kenneth Lindroth.

Roger Andersson, den numera pensionerade polisen som tillsammans med Kenneth Lindroth upptäckte felet i lönesystemet, är också lättad över att alla drabbade nu ska få sina pengar.
– Det är ju inte obetydliga belopp det handlar om. De som har varit sjuka ska ju inte lida för att det varit fel i ett datasystem. Det känns verkligen bra att Polisförbundet och RPS inte släppte den här frågan.

Meningen är nu att alla som gått miste om 500 kronor eller mer ska få en utbetalning i slutet av oktober. Dessförinnan ska de ha fått ett brev med en förklaring från RPS och facken. Polisförbundet har också valt att gå ut med ett eget brev med förhandsinformation till alla berörda medlemmar, berättar Malin Thor.

Sammanlagt handlar det om 208 tidigare långtidssjuka som slutat, som nu får ersättning. Av dem är 196 poliser och 12 civila. Det betalas också ut ersättning till 184 tidigare föräldralediga som gått miste om pengar. Den totala summan som betalas ut nu är drygt 4,2 miljoner kronor.

Anna Hjorth
frilansjournalist

Samma fel hos fler myndigheter

  • Mellan 1997 och 2010 innehöll lönesystemet Palasso ett fel som gjorde långtidssjukskrivna och föräldralediga över årsskiften fick för lite pengar.
  • Felet fanns hos alla statliga myndigheter som använde systemet.
  • Förra året betalade RPS ut runt åtta miljoner till över 600 anställda som varit långtidssjuka under perioden.

 

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst