Annons
Annons

Större spridning på misshandelsanmälningarna

9 september 2014, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Misshandel, hot och inbrott peakar alla vid nyår. Det visar en analys som Brå tagit fram och som ska kunna hjälpa polisen att dimensionera sitt arbete.

Brottsförebyggande Rådet, Brå, har tagit fram en kortanalys baserad på anmälningsstatistiken för brotten misshandel, olaga hot, rån och inbrott 2013. Analysen är tänk vara till nytta för polisen då den visar på när arbetsbördan är större eller mindre och på så sätt underlätta för planering av bemanning över dygnet och över året. Det för att brottsutredningar snabbt ska kunna påbörjas. Men också för att brottsförebyggande ska kunna planeras.

Foto:  L. van der Meijs
Johanna Olseryd.   Foto:L. van der Meijs

– Det blir väl kanske inga förvånade miner över att det sker fler misshandlar på nyår än en vanlig tisdag. Men jag vet också att poliser hamnar i situationer där arbetet hopar sig kring vissa helger och rapporten kan ju vara ett bra underlag att ha, säger Johanna Olseryd som gjort analysen.

Bland annat visar statistiken att misshandel, hot och inbrott har gemensamt att de alla är vanliga kring nyårshelgen. Misshandel är till exempel tre gånger vanligare under nyår än andra tider på året.

Rån däremot är vanligast på valborg, lucia och lördagen efter löning. Och brott mot barn blir tvärtom färre på helger och vid högtider. Barn utsätts i stället på vardagar.

När sker de flesta brotten

Misshandel – nyårshelgen (Barn är dock mer utsatta på veckodagar)
Hot – nyår och valborg
Rån – lucia, lördagar efter löning och allhelgona
Inbrott – allhelgona, jul och nyår

Analysen visar också att misshandelsanmälningarna jämnat ut sig över året och veckodagarna. En motsvarande analys gjordes år 2006 och då var koncentrationen till helgerna större.
– Det har att göra med ett förändrat anmälningsbeteende. Fler anmäler brott på sina arbetsplatser och ansvaret för att anmäla misstänkt barnmisshandel har utökats, säger Johanna Olseryd.
För de övriga brottskategorierna rån, hot och inbrott finns ingen tidigare analys att jämföra med.

Ibland påstås att det är mer för polisen att göra i samband med fullmåne. Men det är inte något man tittat närmare på i den här analysen.
– Nej men det finns på min lista över sådant jag vill kolla upp av eget intresse. Kanske fredagen den trettonde också. Vi får se.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst