Annons
Annons

”Jag sa att pappa
hade dött av cancer”

6 oktober 2014, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
hasse_bronten_small-005-e1308746518466-150x150
– När man var liten drömde man: ”Tänk om man hade en normal familj”

Länge var det tabu att prata om pappans sjukdom. Nu turnerar komikern Hasse Brontén med en egen show där galenskap är i fokus.

Länge var det tabu att prata om pappans sjukdom. Nu turnerar komikern Hasse Brontén med en egen show där galenskap är i fokus.

hasse_bronten_small-005-e1308746518466-150x150Bipopulär – vem är egentligen knäpp? är namnet på humorföreställningen om svarta stunder och hisnande upptåg under uppväxten med pappan som var polis och bipolär.
– Det var läskigt, ingen ville prata om varför pappa gjorde knäppa saker. Jag förstod bara att det var en sjukdom som var väldigt fel att ha, berättar Hasse Brontén för Polistidningen.

Det dröjde också innan pappan fick en diagnos. När familjen ringde polisen för att få honom tvångsintagen lyckades han ofta dupera sina kollegor. Det var först när saker gått helt över styr som det vände. Men när pappan väl fått rätt medicin sattes han i ett kontor i en före detta fängelsecell på Kungsholmen, där han kände sig nedgraderad.

En av kollegorna stod vid hans sida hela vägen, berättar Hasse Brontén.
– Han hälsade alltid på pappa, hur galen han än var, och det var också han som hittade pappa efter att han hade tagit livet av sig.

Det var 1988. Ända tills för fyra år sedan höll Hasse Brontén fast vid familjetraditionen att tysta ner det hela.
– Jag sa att pappa dött av cancer. Men sen kände jag att jag nästan ljög bort pappas identitet. När man var liten drömde man: ”Tänk om man hade en normal familj”. Som vuxen inser man att det inte finns några normala familjer.

Med sin show vill Hasse Brontén bidra till att minska hysch-hyschet kring psykisk sjukdom.
– Den är också en kärleksförklaring till min pappa. Någonstans tror jag att sjukdomen gjorde honom till en skönare person.

Hasse Brontén

Ålder: 47 år.
Aktuell: Nu på fredag 10 oktober kommer han till Linköping med humorföreställningen Bipopulär – vem är egentligen knäpp?, som sedan når Skövde, Kristianstad, Växjö och Eksjö.
Bakgrund: Mest av en slump gick Hasse Brontén i sin pappas fotspår och blev polis. Han var bland annat med och startade rejvkommissionen, jobbade på Säpo och som lärare på Polisutbildningen, innan han sadlade om och blev komiker på heltid.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst