Annons
Annons

Storsatsning på
kroppskameror i USA

2 december 2014, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

50 000 bärbara kameror ska sättas på poliser i USA. Det är en del av det miljardpaket som är Barack Obamas svar på den massiva kritiken efter dödsskjutningen i Ferguson.

50 000 bärbara kameror ska sättas på poliser i USA. Det är en del av det miljardpaket som är Barack Obamas svar på den massiva kritiken efter dödsskjutningen i Ferguson.

Efter det att den obeväpnade tonåringen Michael Brown sköts till döds av en polis i Ferguson, Missouri i augusti tillsatte den amerikanska regeringen en utredning om polisens utbildning och utrustning. I går presenterade Barack Obama en treårsplan under vilken nära två miljarder kronor ska investeras i förbättringar av den lokala polisen. Detta utöver de satsningar varje enskild stat gör. Nu väntar presidenten på kongressens beslut.

Ungefär en fjärdedel av satsningen kommer att gå till att subventionera 50000 kroppskameror som poliserna ska bära och som ska filma alla ingripanden.

Kamerorna används redan på flera håll i USA. Enligt The New York Times har ett pilotprojekt utfört i Rialto, Kalifornien mellan 2012 och 2013 gett en minskning av anmälningar mot polismän på hela 88 procent. Men det finns också kritiska röster. Bland annat från fackligt håll där man menar att kamerorna innebär ytterligare något för poliserna att hålla reda på.

Motsvarande kameror används även i Sverige vid speciella tillfällen som riskfyllda fotbollsmatcher eller bevakning av demonstrationer.

Fotnot: Enligt Aftonbladet använder var sjätte polisdistrikt i USA kroppskameror.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst