Annons

Annons

Eliasson tror på Polismyndighetens muskler

9 januari 2015, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Dan Eliasson Foto: Lars Hedelin
Dan Eliasson Foto: Lars Hedelin

– Svenska poliser håller hög internationell klass. Svenska polisorganisationen har inte hållit samma höga klass. Det sa rikspolischef Dan Eliasson vid en pressträff om den nya organisationen i dag.– Svenska poliser håller hög internationell klass. Svenska polisorganisationen har inte hållit samma höga klass. Det sa rikspolischef Dan Eliasson vid en pressträff om den nya organisationen i dag.

Dan Eliasson Foto: Lars Hedelin
Dan Eliasson Foto: Lars Hedelin

Dan Eliasson tror att det kommer att vara lite stökigt i ungefär två år innan den nya organisationen landat. Han uttryckte också förståelse för de poliser som är osäkra på vad det nya kommer att innebära. Efter en allmän presentation av sin syn på polisen och vad den står inför valde den nytillträdde rikspolischefen att fokusera bland annat på medborgarlöftena.

Ämnet väckte en del frågor bland de närvarande journalisterna om hur man ska undvika samma ”fiasko” som närpolisreformen landade i. Här fanns enligt rikspolischefen två stora skillnader. Det ena är att myndighetens ledning har helt andra muskler än tidigare ledningar har haft.
– Det andra är att vi går in i den här reformen, och jag är helt säker på att jag kommer att få en följdfråga på det, med helt andra finansiella förutsättningar än vad vi gjorde då.

Han syftar på de neddragningar man stod inför i samband med den reformen. Följdfrågan gäller, givetvis, om han har de pengar han behöver nu.
– Jag är inte säker på det, löd svaret.
Just nu pågår arbetet med att se över vad som kan sparas in på administrationen när 21 myndigheter blivit en. Först när det är gjort menar Dan Eliasson att han kan återkomma till regeringen om det fattas resurser.

Dan Eliasson valde även att lyfta hur polisen, genom inrättandet av Nationella operativa avdelningen (Noa), ska förstärka sitt arbete mot grov brottslighet.
– Redan under första veckan har vi fattat beslut om utökad tillsyn av religiösa byggnader. Vi har fattat beslut om hur vi ska agera i förhållande till mediehus, medieföretag efter de förskräckliga händelserna i Frankrike. Det är ett sätt att visa att vi redan nu utnyttjar den här muskelkraften som vi utrustats med, sa Dan Eliasson.

Under pressträffen fick också Noa-chefen Mats Löfving ordet och möjligheten att presentera Noas funktion närmare. Han talade bland annat om det helt nya mandat som Noa äger att flytta resurser vid behov. Ibland med kort varsel. Ett mandat man enligt Mats Löfving måste vårda.
Mats Löfving– Vi måste hitta balansen i vad vi bestämmer med vårt nya mandat nationellt kontra att vi fortfarande ska ha respekt för att all polisverksamhet ska bedrivas lokalt. Det där kommer behöva trimmas lite innan vi hittar sättet att arbeta med vårt nya viktiga mandat.
Hur de här förflyttningarna av resurser kommer att påverka enskilda poliser framgick dock inte.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst