Annons
Annons

”Man kanske blir
lite försökskanin”

5 februari 2015, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Foto: Magnus Laupa
Foto: Magnus Laupa

De första 169 polisstudenterna har just tagit plats på Södertörns Högskola. Både lärare och studenter andas framtidstro, även om den här kullen kommer ha en fot kvar på Sörentorp. Troligtvis utbildningen ut.

En ryggsäck med Södertörtns logga på ska delas ut till varje elev. Det har varit mycket förberedelser inför elevernas ankomst. Men nu är lärarkåren redo enligt akademiskt ansvarige Anders Fjällhed (i mitten med grå kavaj).
Det har varit mycket förberedelser inför terminsstarten. Men nu är studenterna på plats och lärarna kånkar ryggsäckar med Södertörns logga som ska delas ut till alla.      Foto: Magnus Laupa

De första 169 polisstudenterna har just tagit plats på Södertörns Högskola. Både lärare och studenter andas framtidstro, även om den här kullen kommer ha en fot kvar på Sörentorp. Troligtvis utbildningen ut.

Oskar Andersson kom in tredje gången han sökte och har haft utbildningen i Stockholm som förstaval hela tiden.
– Jag har hört så mycket bra om den. Nu har den ju flyttat, men det har inte påverkat mig i mitt val.
Maria Sjöqvist från Örebro fyller i.
– Man kanske blir lite försökskanin, men förändring är väl bra. Och vi blir ju lika mycket poliser som alla andra, säger hon.

När Polistidningen träffar dem står de och väntar på att hälsas välkomna till Södertörns Högskola och till en utbildning ”med verkligheten runt hörnet på campus”. Med detta menar, bland annat, prorektor Nils Ekedahl, att närheten till sjukhus, åklagarkammare, rättsmedicin, polisstation och bostadsområden ”präglade av det moderna samhällets utmaningar” kommer att bli en tillgång i utbildningen.

Avståndet till de praktiska övningarna är dock lite större. Södertörn har exempelvis än så länge inga egna skjutbanor. Grepphallar kommer att lånas av Karolinska Institutet under första terminen. När det blir dags för fler praktiska moment, under termin två, får eleverna ta sig till Sörentorp i Solna.
– Det kommer att vara heldagar förlagda där, så att det inte blir frågan om att åka fram och tillbaka, säger Anders Fjällhed som är akademisk ledare för polisutbildningen.
När Södertörns egna lokaler för till exempel vapenträning kommer att vara färdiga är mer oklart. ”Arbetet pågår för fullt” är det närmaste ett svar vi får.

Anders Fjällhed har ingen polisiär bakgrund utan är fritidspedagog, psykolog och lektor i pedagogik.
– Men jag har jobbat i flera år med rekryteringen av polisstudenter i egenskap av psykolog, berättar han.
Anledningen till att grundutbildningen av poliser i Stockholm flyttar från Solna till Södertörn är bland annat att man vill att den ska hänga ihop med en högskola. Att så nu blir fallet kommer att märkas i utbildningen menar Anders Fjällhed.
– Lärare med poliskompetens och med akademisk kompetens kommer att hålla seminarier tillsammans och förena teori och praktik, förklarar han.
Att den teoretiska delen ska ta för stor plats är ingen risk, menar Anders Fjällhed.
– Det är väldigt mycket som en polis måste kunna och det ska de också få hos oss. Vi har en nära kontakt med utbildningarna i Växjö, Umeå och Sörentorp och försöker verkligen ta det bästa från dem med oss in i vår utbildning.

20 nya lärare

Inför första terminen har 20 lärare knutits till polisutbildningen på Södertörn. Åtta av dem har poliskompetens.

Polislärarna är anställda av Polismyndigheten, vilket alltid är fallet med de lärare på polisutbildningarna som är poliser. Övriga har sin anställning inom olika institutioner på Södertörns Högskola.

Rune Engström är lärare och även kursansvarig på utbildningen. Han är polis och kommer direkt från Sörentorp.
– Jag tycker att det är väldigt roligt att få vara med och starta något alldeles nytt. Att inte bara vara en förvaltare utan en visionär.
Rune Engström tilltalas mycket av det koncept han menar utmärker utbildningen på Södertörn.
– Att akademiska lärare ska jobba integrerat med polislärarna. Och vi har ett ämne som heter polisiär konflikthantering, Polkon, där de olika delarna i konflikthantering integreras. Ingen av lärarna kommer att jobba med bara ett moment.

Även om det har varit mycket att göra och fortfarande är det känner sig Rune Engström väl förberedd.
– Det har varit ett stort planeringsarbete, men jag började ju redan i september och resten av lärarna anslöt i november, berättar han.
Rune Engström och hans kollegor kommer att täcka behovet av lärare för första terminen, sedan kommer lärarkåren behövas fyllas på efter hand. Just nu rekryteras en studierektor, en verksamhetsutvecklare och en brottsutredare.

 

I nya lärarlaget

Foto: Magnus Laupa
Foto: Magnus Laupa

Mikael Lindholm har jobbat inom ordningen i Värmland och som instruktör i bastaktik, självskydd och skytte.
– Det här är första gången jag jobbar med grundutbildningen. Det har legat och grott i många år, tanken på att bli lärare. Nu har jag sambo i Stockholm också, så det passar bra.

 

Foto: Magnus Laupa
Foto: Magnus Laupa

Gunilla Pettersson har varit vapeninstruktör på Sörentorp sen 2009.
– Det är blandade känslor, men vill man hålla på med utbildningen är det ju det här som gäller. Sedan släpper jag ju inte taget helt om PHS, eftersom vi kommer att hålla till mycket där.

Foto: Magnus Laupa
Foto: Magnus Laupa

Richard Olin har varit självskyddslärare på Sörentorp i tre år.
– Det här känns jätteroligt. Nytt för min del blir ju att inte bara jobba med mitt eget ämne utan även skytte och taktik och att vara med på de teoretiska kurserna. Jag sökte mig hit för att få en utmaning, annars funderade jag på att gå tillbaka och jobba som polis.

 

Foto: Magnus Laupa
Foto: Magnus Laupa

Daniel Lennmark har jobbat på IG-verksamheten i Södertälje. Är MC-polis och instruktör i självskydd.
– Det här ska bli jättekul. Jag gillar hela Polkon*-konceptet och tycker att det är jättebra det här med att jobba integrerat. Även med de akademiska ämnena ska bli spännande.

*Polkon=polisiär konfliktahantering

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst