Annons

Annons

”Många fick en rejäl tankeställare”

18 februari 2015, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Terrorattentatet i Paris blev en ögonöppnare, berättar Fredrik Brokopp, huvudskyddsombud för polisen i nordvästra Skåne. Därför är livvakterna runt Lars Vilks numer bättre rustade att skydda den kontroversielle konstnären.

Terrorattentatet i Paris blev en ögonöppnare, berättar Fredrik Brokopp, huvudskyddsombud för polisen i nordvästra Skåne. Därför är livvakterna runt Lars Vilks numer bättre rustade att skydda den kontroversielle konstnären.

Konstnären Lars Vilks liv förändrades 2007, sedan hans bilder av profeten Mohammed väckt vrede i vissa delar av den muslimska världen. Det ledde också till att Islamska staten i Irak, föregångare till dagens IS, satte ett pris på hans huvud.

Uppdraget att hantera konstnärens säkerhet är tudelat. Hotbildsbedömningar och vissa moment, där den öppna polisens befogenheter inte räcker till, ansvarar Säkerhetspolisen för. Men i övrigt är det en grupp livvakter, kopplade till personsskyddet i Skåne, som ansvarar för Vilks väl och ve, utan någon extra ersättning för detta.

Någon extra utrustning hade livvakterna heller inte tidigare, trots att hotet mot konstnären varit milt uttryckt påtagligt genom åren. Livvakterna har enligt Fredrik Brokopp legat på i frågan, men det var först efter terrorattacken i Paris som de fick gehör för sina påstötningar.
– Då var det många som fick en rejäl tankeställare, eftersom chefredaktören för satirtidningen Charlie Hebdo stod på samma dödslista som Lars Vilks, säger han.

Några av Vilks livvakter fanns som bekant på plats vid terrorattacken i Köpenhamn i lördags och ska enligt uppgift ha besvarat attentatsmannens eld.

Brokopp undviker att prata om detaljer, men Lars Vilks bor inte längre i sitt hus och utrustningsläget är sedan Parisattacken ”förbättrat”, konstaterar han.
– Nu tycker jag att vi i alla fall fått till en verksamhet som fungerar någorlunda väl.

Men det finns fortfarande punkter som enligt Brokopp borde förbättras. Eventuella brister i utrustningen vill han ogärna lyfta publikt. Men han har även invändningar mot arbetsgivarens sätt att tolka arbetstidsavtalet. Han berättar att Lars Vilks reser en hel del vilket i vissa fall leder till att livvakterna får ägna hela fridagar åt att resa.
– Det kan ibland innebära att en enda dags jobb betyder tre dagar hemifrån. Och det här är ju vanliga föräldrar det handlar om, säger Fredrik Brokopp.

Är det svårt att värva folk?
-Hittills har det inte varit några större problem. Det har nog ändå uppfattas som ett rätt spännande uppdrag.

 

Uppdatering 27 februari: 

De skånska livvakter som var i Köpenhamn har fått guldmedaljer för sitt agerande, skriver Blåljus.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst