ANNONS:

ANNONS:

 
 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 6. Den delas ut i december till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 
 

 
 

Arkiv

”Ett beslut för storstäderna”

Publicerad 2015-06-11

Aktuellt Dagbemanningen blir för dålig och äldre tvingas jobba natt när FU-ledning dygnet runt införs. Det framhåller huvudskyddsombudet i region Bergslagen i en 6:6A-anmälan mot Polismyndigheten.

Arbetsmiljöverket

var på plats hos polisen i Örebro den 5 juni och ärendet är nu under handläggning.

Ett av de nationella beslut som togs i och med omorganisationen var att det ska finnas förundersökningsledare på plats dygnet runt i samtliga sju polisregioner. Den 15 maj sjösattes det som kallas för FUL 24/7 i polisregion Bergslagen. Men huvudskyddsombudet Leif Svensson vill dra i nödbromsen.
– Vi har 21 jour-FU-ledare i Bergslagen. Många av dem är över 60 år och nu ska de plötsligt börja jobba natt fast de inte mår bra av det och trots att det är helt onödigt, säger han.

Han menar att FU-ledarna inte får in några nya ärenden utan blir sittande på natten utan arbete eller med sådant de lika gärna kunde göra dagtid. Det samtidigt som resurser tas från dagen, då det är svårt att hinna med. Enligt anmälan till Arbetsmiljöverket är risken stor att flera FU-ledare kommer att lämna jouren på grund av förändringen.

Arbetsgivaren svarar att nattarbetet inte kommer omfatta mer än två nattpass per månad och därför inte omfattas av de skyddsbestämmelser som gäller för nattarbete. Men Leif Svensson avfärdar detta som ett icke-svar.
– Natt är natt även om det bara är en i månaden. Att helt plötsligt tvinga folk som är över 60 år att börja jobba nätter igen tycker vi inte är att följa personers förutsättningar och det är reglerat i arbetsmiljölagen.

natt-almanackaPå vissa håll rör det sig dessutom om betydligt fler nattpass än så.
I Dalarna till exempel är det enligt Leif Svensson bara två personer som kan jobba natt. Där har de fått jobba fyra nätter i sträck ibland, säger han.

Av anmälan framgår att man inte vill ändra beslutet i sig men anser att man bör vänta med att verkställa det tills de rätta förutsättningarna finns. Och för det krävs rekryteringar av personer som är beredda att jobba natt.
– Sen är det ju ett slöseri med resurser även om rätt förutsättningar skapas. Det är ett beslut för storstäderna som har mycket ärenden på nätterna, säger Leif Svensson.