Annons
Annons

Uppdaterad: Polismyndigheten rättar försäkringsmiss

18 september 2015, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Sedan årsskiftet är hundförare som skadas när de tränar sina hundar på fritiden inte längre försäkrade via arbetsgivaren. Nu ska felet rättas till.
– Och Polismyndigheten tar hand om de som drabbats i hålrummet, säger Jerker Lavesson på nationella polishundtjänsten. (Uppdaterad 18/9 14:49)

Sedan årsskiftet är hundförare som skadas när de tränar sina hundar på fritiden inte längre försäkrade via arbetsgivaren. Inte heller hundförarnas anhöriga omfattas av något skydd. Men senast i morgon lovar Polismyndigheten att felet ska vara rättat.

Frågan om försäkringen kom häromdagen upp på mikrobloggen Twitter, där en anonym hundförare skrev ”Nu när en familjemedlem blivit biten i ansiktet av en provhund ställs allt på sin spets …”

– Det är upprörande eftersom vi ställer krav på att hundarna ska tränas och skötas, säger Håkan Thor, tf chef för hundverksamheten i Stockholm om den försvunna försäkringen.
Fram till 2006 var det enligt honom ett bekymmer för arbetsgivare och hundförare att skador hundförare fick när de tränade sina hundar på fritiden inte räknades som arbetsskada. Inte ens när det skedde i Polisens lokaler.

Enligt Håkan Thor kan personskadorna visserligen falla in under en vanlig olycksfallsförsäkring, men det förekommer att försäkringsbolagen inte vill betala när det rör sig om specialtränade hundar.
År 2006 skapades därför ett försäkringsavtal mellan Kammarkollegiet och RPS. Försäkringen täckte personskador, inte bara på hundförarna utan även på deras familjemedlemmar.

I och med att det nya Polismyndigheten sjösattes vid årsskiftet sades försäkringen upp. Den har inte ersatts med någon ny motsvarande försäkring.
– Det innebär att vi är tillbaka i samma sits som vi var i 2006, säger Håkan Thor.

Dan Eliasson Foto: Lars Hedelin
Dan Eliasson Foto: Lars Hedelin

Rikspolischef Dan Eliasson svarade senare den anonyma polistwittraren att  det ”låter som någonting vi borde titta närmare på! Ska undersöka frågan”.

Uppdaterat: Jerker Lavesson, tf chef för nationella polishundenheten förklarar att det rör sig om ett handläggningsfel i samband med övergången till den nya Polismyndigheten och att en försäkring givetvis ska finnas.
– Nu ska Polismyndigheten se till att de som drabbats i det här hålrummet kommer att ersättas på bästa sätt. Vårt mål är att ha en ny försäkring senast i dag eller i morgon, säger han på eftermiddagen fredagen den 18 september.
Att det dröjt så länge innan handläggningsfelet rättats till har inte Jerker Lavesson någon bra förklaring till.
– Det viktiga är att vi tar hand om individerna som drabbats i hålrummet.

 

Fotnot: Skador på egendom orsakade av tjänstehundar på fritiden täcktes inte av arbetsgivarens försäkring. Inte heller av en vanlig hemförsäkring. Här är i stället varje hundförare förbunden enligt avtal med myndigheten att teckna en utökad hemförsäkring för ändamålet.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst