Annons
Annons

”Behandlingen har nått
all-time-low”

20 oktober 2015, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

– Vi är missnöjda med hur vi blir behandlade på alla plan,
säger Patrik Salom, som tillsammans med en kollega skrev ett brev som nu undertecknats av 182 poliser på utryckningen på Norrmalm.
Rikspolischef Dan Eliasson svarar att många av de problem brevet tar upp kommer att lösas med omorganisationen. (Uppdaterad)

– Vi är missnöjda med hur vi blir behandlade på alla plan,
säger Patrik Salom, som tillsammans med en kollega skrev ett brev som nu undertecknats av 182 poliser på utryckningen på Norrmalm.

I brevet som i fredags skickades till bland annat rikspolischef Dan Eliasson, HR-chef Kajsa Möller och Polisförbundets ordförande Lena Nitz beskrivs hur det kokar av missnöje bland utryckningspoliserna på Norrmalm i Stockholm. Missnöjet handlar framför allt om arbetsmiljö, brist på relevanta utbildningar och om lön.
– I princip alla har skrivit på inklusive gruppbefäl. Egentligen ville utredare också vara med men då hade brevet blivit för allmängiltigt. Vi har uppmanat dem att göra likadant, säger Patrik Salom.

Polisernas brev finns publicerat i sin helhet på Blåljus.nu. I det beskrivs orsakerna till ilskan vara överenskommelser som inte hålls, upplevelser av lönedumpning och en ohållbar arbetsbelastning där för få poliser ska klara av ett alldeles för stort arbete.
”Konsekvenserna är förödande. Personalen hinner inte äta, hinner ibland inte gå på toaletten. Det blir ofta övertid och detta gör att man inte kan planera sin tid utanför jobbet.”

För Polistidningen berättar Patrik Salom att det mer än någonsin pratas om att söka sig andra jobb och att lojaliteten håller på att försvinna bland utryckningspoliserna på Norrmalm.
– Inte mot medborgarna. Det är väl den som består, men mot arbetsgivaren är den borta. Den sträcker sig bara upp till gruppbefälen.

Trots att det var sent på fredagskvällen brevet skickades lät inte reaktionerna vänta på sig.
– Regionpolischef Ulf Johansson svarade direkt klockan tolv på natten, lokalpolisområdeschef Towe Skjöld (fd Wisell) har varit med på flera utsättningar under måndagen och tisdagen och det ryktas om att Dan Eliasson ska komma och åka radiobil.
Han upplever det som att brevet tagits på allvar från arbetsgivarens sida.
– Men det återstår att se om det blir några förändringar.

Dan Eliasson har under tisdagen formulerat ett svar som publicerats på Intrapolis. Även detta finns i sin helhet på Blåljus.nu. I det skriver han att mycket av det brevskrivarna pekar på är just de frågor som ligger till grund för reformarbetet inom Polismyndigheten. Bland annat menar han att ”det är bristen på poliser i yttre tjänst som är en av orsakerna till den ombildning vi nu genomför.” Han skriver också att han känner sig trygg i att den operativa slagkraften kommer att förbättras i och med att Stockholms nio polismästardistrikt och många närpolisområden går till att organisera sig i fyra polisområden och 18 lokalpolisområden. Angående lönerna skriver Eliasson att arbetsgivaren i pågående lönerevision vill satsa särskilt på de som jobbar i yttre tjänst i lokalpolisområden.
I veckan avser rikspolischefen att ”försöka komma förbi” och diskutera de frågor brevet ställer närmare.

Polisförbundets ordförande Lena Nitz säger till Polistidningen att det som brevet beskriver är precis som situationen är i hela polissverige.
– Vi har en stolt och lojal poliskår som går på knäna men polismyndighetens ledning tar det inte på allvar. De vet, ändå agerar de inte. Det tror jag kan få allvarliga följder för omorganisationens resultat och för hur många som väljer att faktiskt stanna i yrket, säger hon.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst