Annons
Annons

Nu får franska poliser ha skägg

8 oktober 2015, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Efter flera års diskussioner mellan facket och polisledningen har man kommit överens. Skägg- och tatueringsförbudet från 1974 slopas.

– Poliskåren ska ju spegla befolkningen. Och i dag händer det att personer som kandiderar till polisutbildningen kuggas för att de är tatuerade, säger Stéphane Lievin. Det är hans fack Unité SGP Police FO som har drivit igenom förändringen.

Han förklarar att förhandlingarna har tagit så lång tid på grund av ”trögheten” i systemet, och för att frågan inte har haft högsta prioritet.
– Det är väl inte precis vår största fackliga seger genom tiderna.

Men frågan om hur man får se ut när man jobbar som polis i Frankrike, oavsett om man har uniform eller inte, är knappast en bagatell. Fram tills nu var det bara tillåtet att ha en väl ansad mustasch.

De nya reglerna gör att man också kan ha skägg. Fast det ska vara av det välvårdade slaget. Tatueringarna kan inte heller se ut hur som helst. De får inte ha rasistiska eller främlingsfientliga budskap, och de ska vara neutrala både vad gäller politik och religion.

I Frankrike är det fortfarande otänkbart för en polis att bära utmärkande religiösa tecken. En muslimsk slöja, en judisk kippa eller ett synligt kristet kors är och lär förbli bannlysta i jobbet oavsett om man har uniform eller civila kläder. Republikens religionsneutralitet är fast förankrad för alla som arbetar inom offentlig service.
– Det är en självklarhet för oss. Och ingenting som ifrågasätts, säger Stéphane Lievin.

Anna Trenning-Himmelsbach
frilansjournalist Frankrike

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst