Annons
Annons

Är facket självkritiskt?

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

I tider som dessa då debatten rasar kring polisens organisation har jag satt mig ner och funderat på en del saker. Det som framstår som självklart är att en majoritet av landets poliser, inklusive mig själv, är missnöjda med omorganisationen som trädde i kraft vid årsskiftet, löner, arbetstid, förmåner, ob-tillägg, bemanning, kompetensutveckling. Listan kan göras lång. Det som är positivt är att allmänhet och media nu verkat få upp ögonen för vår situation över hela landet.

Det som slår mig är att det som diskuteras inte är något nytt. I alla fall inte för mig. Med det menar jag att diskussionen kring det som jag nämner ovan kom redan på tal för nästan tio år sedan då jag var ny uniformerad polis i ett turlag. Alltså är fenomenet kring missnöjet inget nytt. Man kan alltså på goda grunder anta att man från personalens sida påtalat brister i väldigt många år både mot arbetsgivare och mot facket. Problemen dök inte upp med den nya organisationen och Dan Eliasson, de har funnits länge. Detta är facket medvetet om i allra högsta grad.

Om jag skall vara mindre positiv så är det tyvärr inte mycket som har förändrats till det bättre under de åren jag har varit aktiv som polis i yttre tjänst. Jag har utifrån min plats i organisationen tyvärr inte märkt av att saker gått i rätt riktning, trots fackligt arbete. Upplevelsen är såklart personlig men jag tror att det finns en majoritet som tyvärr håller med mig. Det som håller mig kvar är arbetsuppgifterna, kollegorna, gemenskapen och att jag fortfarande tror på det jag gör. Jag är fortfarande stolt i min uniform.

Vart vill jag då komma? Facket kritiserar just nu arbetsgivaren på ett föredömligt sätt på alla fronter. Man har även gjort detta tidigare.

Det jag däremot frågar mig är om facket tycker att det finns anledning att vara självkritiskt utifrån utvecklingen inom svensk polis? Hur kan saker och ting blivit så dåligt på nästan tio år undrar jag? Hur kan min ob-ersättning och arbetstid blivit sämre som exempel? Har facket verkligen makt att påverka? Har man verkligen tagit alla problem på allvar?

Om facket tycker att det finns saker som de skulle kunna gjort annorlunda bakåt i tiden tycker jag man kan säga det i öppet forum. Det skulle i alla fall öka min respekt för facket. Jag tycker också att man från fackligt håll skall vara öppen för att det även kan finnas ett missnöje med det fackliga arbetet. Allt annat vore att ta sina medlemmar för givet.

Med vänlig hälsning

En inspektör med en förhoppning om en starkare organisation, ett starkare fackförbund och en förbättrad polis för alla.

Ämnen i artikeln

Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst