ANNONS:

ANNONS:

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 5. Den delas ut i oktober till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 

Ordförandeord

”Därför ska vi bli mer aktiva inom kriminalpolitiken”

Lena Nitz, ordförande

 
 
 

 
 

Arkiv

”En extremt pressande
situation för medlemmen”

Publicerad 2015-12-07

Aktuellt – När någon riskerar att förlora sitt jobb är det otroligt viktigt att denne får sin sak prövad på bästa sätt ur ett rättssäkerhetsperspektiv.
Det säger Lena Nitz, ordförande i Polisförbundet, som företräder förbundet i Personalansvarsnämnden.

Lena Nitz. Foto: Johan Svanestrand

Lena Nitz. Foto: Johan Svanestrand

Om en medlem i Polisförbundet anklagas för att ha gjort något som kan leda till att medlemmen får sparken så bereds ärendet av en ombudsman på Polisförbundet. Det är en roll som Lena Nitz, som både är polis och jurist, själv haft tidigare.

Dessutom kopplar förbundet i dessa lägen in en av LO-TCO rättsskydds jurister.
– Det gör vi även om vi i grunden har uppfattningen att den här personen borde sluta som polis, säger Lena Nitz.
Hon betonar att det inte är i Polisförbundets intresse att alla poliser till varje pris blir kvar inom kåren – det drabbar ju medlemmarna som kollektiv att ha en kollega som är olämplig för yrket.

Ibland ställs viktiga grundläggande principer mot varandra – som i fallet med Farbror Blå, där förbundet valde att ta strid för yttrandefriheten, trots att det som stod på den beryktade bloggen på intet sätt var etiskt försvarbart. Det slutade 2011 i en AD-dom som gav den avskedade polismannen jobbet tillbaka och skadestånd för avskedandet.

I samband med att Pan prövar om någon ska få fortsätta som polis eller inte har denne möjlighet att träffa nämnden.
– Det här är en extremt pressande situation för medlemmen, som alltid gör mig väldigt berörd. Just i den stunden försöker jag att stödja den personen och ställa frågor som jag tycker är viktiga att de lyfts fram i Pan, berättar Lena Nitz.

Vad kan det vara för frågor?
Vad betyder polisyrket för dig? Hur kunde det bli så här? Om du fick behålla jobbet, vad skulle det betyda för dig?

Ofta är nämnden enligt Lena Nitz ganska överens om utfallet, men diskussionerna kan bli långa och ibland går meningarna isär. I många lägen finns en praxis att falla tillbaka på – exempelvis innebär en dom för misshandel av normalgraden avsked, medan en polis dömd för ringa misshandel generellt anses kunna jobba kvar. Och för bedömningen av misshandelns grad svarar rätten – inte Pan.