Annons
Annons

”Det kommer att bli en dragkamp”

11 januari 2016, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Patrik Lillqvist
Patrik Lillqvist

Patrik Lillqvists chefstjänst försvann med omorganisationen. Då tog han chansen att gå till Ekobrottsmyndigheten i stället för att stanna kvar i vad han beskriver som ett sargat lokalpolisområde Nacka.

Patrik Lillqvists chefstjänst försvann med omorganisationen. Då tog han chansen att gå till Ekobrottsmyndigheten i stället för att stanna kvar i vad han beskriver som ett sargat lokalpolisområde Nacka.

Patrik Lillqvist
Patrik Lillqvist

– Vi drabbades hårt och det var många förändringar i omorganisationen som blev negativa. Eftersom vi gick från att vara ett polismästardistrikt till att bli ett lokalpolisområde flyttades många funktioner på utredarsidan bort.

Själv var Patrik Lillqvist chef för en samordningsrotel och nästan alla de funktioner han hade under sig centraliserades till antingen regional nivå eller polisområdesnivå. Han säger sig ha varit ganska väl förberedd och när sektionschefstjänsterna lystes ut passade han på att satsa på något nytt. Valet föll på Ekobrottsmyndigheten där han arbetat sedan september förra året.

Patrik Lillqvist tycker att Polismyndigheten har att lära av Ekobrottsmyndigheten. De kortare beslutsvägarna gör det, enligt honom, lättare att jobba i en liten myndighet än inom polisen. Men det finns också saker han tycker Ekobrottsmyndigheten kan lära av polisen.
– Att använda sig av underrättelsearbete i brottsförebyggande syfte i större utsträckning till exempel, säger han.

Sedan 1990 har Patrik Lillqvist jobbat inom polisen och han kan till viss del sakna tillfredsställelsen av att vara med och bidra till att grova våldsbrottslingar och sexualbrottslingar lagförs. Men han längtar inte tillbaka till myndigheten som sådan. Tvärtom är han bekymrad över hur det ska gå.

Innan han slutade i Nacka fick han i uppdrag att räkna på utredningsresursen för det egna lokalpolisområdet. Det slutade med att han räknade på hela Stockholm Syd. Han tittade då på inkommande ärenden och genomströmningstid.
– Det såg man ganska snabbt att man har gjort en organisation som är för stor för att kunna fyllas med de resurser man har. Som att de sytt en kostym i storlek 54 fast den som ska bära den drar 48 och så tänker man att man ska anställa i efterhand. Det kommer att bli en dragkamp där de avdelningar som är bäst på att dra folk också kommer att fungera bäst, säger han.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst