Annons
Annons

Aftonbladet-artikel nytt inslag
i handgranatmålet

27 april 2016, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Skärmdumpar och en Tinderchatt var nya uppgifter som lades fram när handgranatmålet avhandlades i hovrätten.

Hade inte polisbussen varit förstärkt hade de fyra tunnelbanepoliserna knappast klarat sig undan med hörselskador. Åklagaren rubricerade attacken som försök till mord.
Hade inte polisbussen varit förstärkt hade de fyra tunnelbanepoliserna knappast klarat sig undan med hörselskador. Åklagaren rubricerade attacken som försök till mord.

Skärmdumpar och en Tinderchatt var nya uppgifter som lades fram när handgranatmålet avhandlades i hovrätten.

I mars friades den 18-åring som stått åtalad misstänkt för att ha kastat en handgranat mot en polisbuss i Tumba i augusti 2015. Med förhoppning om att hovrätten ska göra en annan bedömning av bevisningen har chefsåklagare Stefan Creutz överklagat målet.

I de nya huvudförhandlingarna är vittnesmålen huvudsakligen desamma som i tingsrätten. Man använder sig av videoinspelningar. Men i det avslutande förhöret med den misstänkte har både åklagare och försvar nya frågor att ställa.

Frågorna rör innehållet i den åtalades telefon. Ett material som inte fanns med i när ärendet togs upp i tingsrätten då polisen enligt åklagaren inte hade de tekniska förutsättningarna att få loss data ur den blöta och låsta telefonen. I stället har man fått lägga arbetet på ett konsultföretag varför det tagit sin tid.

I tingsrätten sade sig den åtalade inte ha fått reda på händelsen med handgranaten förrän några dagar efter att det inträffat. Men genomgången av telefonen visar att den misstänkte har en artikel från Aftonbladet om händelsen som han tagit en skärmdump på redan dagen efter. Där finns också skärmdumpar på den beskjutna polisbussen som den misstänkte under en begränsad tid också lagt upp på Instagram.
– Det är trakten jag bor i, där jag hänger varje dag, förklarade 18-åringen.

Försvaret i sin tur påpekar att telefonen innehåller 2000 bilder. Hon ställer också några frågor som berör det faktum att 18-åringen varit inloggad på datingsajten Tinder där han kommunicerat med en annan användare på natten strax före handgranaten kastades mot polisbussen med de fyra poliserna i.

I sin slutplädering står åklagaren fast vid att den dna-bevisning som finns borde ha ett starkt värde, att uppsåtet varit att döda och att den åtalade bör dömas till runt åtta års fängelse.

De fyra polisernas målägarbiträde Emil Persson yrkar på 125 000 kronor i skadestånd till var och en av dem såvida deras psykiska skador godkänns av rätten. I annat fall yrkar målsägatrbiträdet på 100 000 till de två poliser som klarat sig undan bestående hörselskador och 125 000 till de andra två.

Försvarsadvokat Clea Sangborn å sin sida hävdar bestämt att ”dna aldrig berättar en historia” utan är ett mänskligt sekret som hamnat på ett föremål. Hon försvarar också den misstänktes detaljsvaga förklaring med att det finns många skäl för en ungdom som han att undanhålla namn på eventuella andra inblandade.

stod parkerad
när det small

Natten den 21 augusti 2015 kastades en handgranat mot en polisbuss som stod tillfälligt parkerad i samband med en insats mot social oro i Storvreten, Tumba, utanför Stockholm. I bussen befann sig fyra poliser. I oktober greps den 18-åring som nu står åtalad för attacken.

Om den åtalade 18-åringen skulle dömas yrkar försvaret på sammanlagt cirka fyra år och sex månaders fängelse. Ett straff den misstänkte redan börjat avtjäna, då han häktades i oktober och är dömd för bland annat grovt rån och vapenbrott.
18-åringen har även friats på ett antal åtalspunkter som gäller brott han ska ha begått tillsammans med andra personer i sitt umgänge. Även här har åklagaren valt att överklaga och huvudförhandlingarna i dessa ärenden kommer att pågå fram till den fjärde maj då beslut om datum för samtliga domar ska tas.

 

Läs våra tidigare artiklar om handgranatsattacken här.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst