Annons
Annons

Nu vill jag se en förändring

Lena Nitz.
Lena Nitz

Ordförande Polisförbundet

Katharina
Katharina von Sydow

Ordförande Polisförbundet

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

 

En sak är säker! Våren är här och det är full rulle. Efter att jag har medverkat vid några av förbundsregionernas årsstämmor är det tydligt att det går i ett rasande tempo runt om i polissverige. I den just nu personalsnåla polisorganisationen finns det ofta en ständig känsla av att aldrig räcka till. Det oroar mig väldigt mycket. Det vi faktiskt ser hända runt omkring oss är att poliser väljer att sluta, både via förtidspensionering och att de väljer andra yrkesbanor. När dessa poliser inte ersätts fördelas arbetsuppgifterna på de poliser som är kvar. För det saknas inte arbetsuppgifter. Tvärtom! Det är en stressig tillvaro för den enskilde polisen. Färre ska göra mer. Konsekvensen blir att stressen och pressen ökar.

Lena Nitz Polisförbundets ordförande
Lena Nitz ordförande Polisförbundet

”Du orkar inte lika mycket och irritationen du bär på tas ut på jobbet i de pressade arbetssituationer som vi många gånger befinner oss i.”

Så många som sju av tio poliser i vår medlemsundersökning säger att de upplever mer stress nu än före omorganisationen. Vissa säger att de inte ens hinner gå på toaletten eller har tid att äta. Det är helt oacceptabelt. Ett högt arbetstempo är i sig inga konstigheter för oss poliser, så är det ju alltid. Men stressrelaterade sjukdomar är inte som en förkylning. Stress kryper sig på.

Stressen drabbar mer eller mindre alla någon gång, men signalerna på att du faktiskt är stressad är högst individuella. Du kanske känner att du inte kan varva ner, du sover sämre, glömmer saker och blir lätt irriterad. Det säger ju sig självt. Hur bra polis är du då? Risken blir att misstagen i jobbet ökar, du orkar inte lika mycket och irritationen du bär på tas ut på jobbet i de pressade arbetssituationer som vi många gånger befinner oss i. Ytterst handlar det om trygghet för medborgarna. Det är svårt att leva upp till medborgarnas förväntningar på en fungerande polis när du känner dig stressad. Varje dag som går i den personalsnåla och dåligt fungerande Polismyndigheten får du betala ett högt pris. Ett pris av slit, stress och press. Det är dags att poliser nu blir värderade för vad de faktiskt är värda och får en fungerande arbetssituation.

I grunden är det ganska enkelt. När trivs du och mår bra på jobbet? Det är när du har rimliga krav på dig, när du har kontroll över din arbetssituation och när du har stöd hos din chef. Varför är det då så svårt att faktiskt efterleva detta? Välmående organisationer har den här balansen mellan krav, kontroll och stöd. Om det inte fungerar brukar det ofta resultera i en stressig arbetssituation. Det är uppenbart att dessa komponenter saknas hos Polismyndigheten. Hur ska chefer kunna vara ett stöd i arbetet när de knappt själva har kontroll över sin arbetssituation. Framgångsrika polischefer är aktiva i sitt ledarskap och har rätt resurser för att utföra sitt arbete. Så är det inte nu. Nu vill jag se en förändring.

Det behövs mer ekonomiska resurser och fler poliser. Det är förutsättningar för att göra ett bra jobb. Det är när det finns balans mellan de krav som arbetsgivaren ställer och vi har kontroll över vår arbetssituation samt att vi får det stödet vi behöver för att må bra av och på jobbet. Det är då, först då, det kommer ske förändring.

Lena Nitz
ordförande
Polisförbundet

Ämnen i artikeln

Detta är en ledare. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst