Annons

Annons

Polisförbundet JO-anmäler chefsrekryteringar

20 maj 2016, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

I ovanligt många överklagade chefsrekryteringar har Polismyndigheten fått bakläxa. Polisförbundet har nu JO-anmält Polismyndighetens sätt att hantera processerna.I ovanligt många överklagade chefsrekryteringar har Polismyndigheten fått bakläxa. Polisförbundet har nu JO-anmält Polismyndighetens sätt att hantera processerna.

I Polisförbundets JO-anmälan framgår bland annat att man inte tycker att arbetsledningsbeslut som rekryteringsmetod använts korrekt i fallet med chefstillsättningarna. Flera exempel ges på att det snarare rör sig om nya anställningar som arbetsgivaren kallar för arbetsledningsbeslut. Detta enligt förbundet för att komma runt bestämmelser om förtjänst och skicklighet samt minska transparensen i processen.

”Detta ökar risken för godtycke och skapandet av egna, subjektiva kriterier” skriver Polisförbundet i sin anmälan.

Lena Nitz
Lena Nitz

– När man får en tjänst vill man ha den på schysta villkor, på rätt sätt. Det har också att göra med legitimitet som man behöver i den här verksamheten; att det inte finns något frågetecken att man har fått det här på ett felaktigt sätt, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz i en intervju med Ekot 18 maj.

Som Polistidningen tidigare skrivit har en rad chefstillsättningar överklagats till Statens Överklagandenämnd. I flera fall fick myndigheten i uppdrag att göra om handläggningen. Endast i ett par av fallen fick arbetsgivaren rätt.

I fem ärenden – hela 23 procent av de överklagade fallen – har nu nämnden beslutat att Polismyndigheten skulle erbjuda den klagande tjänsten. Det har man dock inte gjort, och även detta är något som Polisförbundet vill att JO ska granska.
– Det tycker vi också är allvarligt att myndigheten då egentligen överprövar överklagandenämndens beslut. Det är anmärkningsvärt, säger Lena Nitz till Ekot.

I en skriftlig kommentar till Ekot uppger Polismyndigheten att det finns flera juridiska komplikationer kring hur Statens överklagandenämnds beslut kan tolkas.
”Vi välkomnar därför en eventuell JO-prövning i denna fråga. När det gäller de ärenden som fått bifall i nämnden för vi en dialog med samtliga parter för att se hur vi på bästa sätt möter de beslut som nämnden har fattat.”

Emma Eneström
Eva Schoultz

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst